Sicilien (4) – Normanderna

En av de mest fascinerande perioderna i Siciliens historia är Kungariket Sicilien under normanderna. Den normandiska regimen varade omkring ett och ett halvt århundrade från mitten av 1000-talet till 1194 då riket genom giftermål övertogs av den tyska ätten Hohenstaufen.

Normanderna var ursprungligen skandinaviska vikingar som erövrat Normandie och snabbt acklimatiserat sig i den lokala kulturen. En del normander hamnade på Sicilien som legosoldater i den Bysantinska hären eller hos någon av Bysans fiender. De var även pilgrimmer och korsriddare. Roger d´Hautville (1031-1101) kallad Roger I blev greve av Sicilien, Hans son Roger den II (1095-1154) kröntes till kung av Sicilien 1130. Märkligt nog medförde normanderväldet en enastående högkultur, religiös tolerans och en rik produktion av konst, litteratur och fantastiska byggnadsverk. Kulturen blev en säregen blandning av bysantinska, moriska och andra influenser.

Cefalu
Den normandiska Katedralen i Cefalù
Monreale
Den normandiska Katedralen i Monreale

De normandiska katedralerna i Cefalu och Monreale på Sicilien är typiska för den normandiska stilen. Interiörerna är ett frosseri i guldmosaik, men det är smakfullt och mycket vackert. Det bysantinska blandas med moriska inslag.

Cefalu
Monreale, mittskeppet
Guldmosaik
Guldmosaik
Kristus pantokrator
Kristus pantokrator
Moriska mönster
Moriska mönster
kapitäl i klostergången
Gymnast på kapitäl i klostergången

Artiklar i serien Sicilien:
1) Magna Graecia
2) Syracusa
3) Villa del Casale
4) Normanderna
5) Sture Linnér: ”Sicilien: strövtög i rummet och tiden”
6) Arkeologiska museet, Palermo

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i historia - samhälle, konst, konsthistoria. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


tre + fyra =