Lars Lerin på Angelika Knäpper Gallery

Lars Lerin: Ljus från öster II
Lars Lerin: Ljus i öster II

Lars Lerins utställning på Angelika Knäpper Gallery: A Certain Amount of Light är otrolig. I varje fall om man är akvarellmålare. Jag har sett ett antal utställningar med Lars Lerin inklusive hans eget jättelika museum i Munkfors. Ändå blir man häpen över den tekniska nivån på en del bilder på utställningen. Hur kan man måla så här i akvarell? Hur har man tålamod att pränta in varenda liten detalj med exakt rätt ljus och exakt rätt perspektiv, till exempel det intrikata mönstret i en Iransk kupolbyggnad. Bilden ovan är en slags kaskadhängning med bilderna ovanpå varandra, bara flikar sticker fram på en del målningar.

Lars Lerin
Lars Lerin
Lars Lerin
Lars Lerin

Utöver en del bilder från mellanöstern, mest Iran tror jag, finns de vanliga Lerinbilderna med svenska förortsmiljöer och fasader. Också de mycket suggestiva. Och så en hel bokhyllevägg med bokryggarna avbildade i detalj. Kanske ska man se det som terapi snarare än måleri? Men jag tycker i alla fall att det är mäktigt.

Ofta är akvarellerna kompletterade med en text i blyerts i totalt oläsbar stil. Långa sjok av text. Man undrar vad som står där men jag har aldrig lyckats tyda ett enda ord. Kanske är det dagsnoteringar, stämningar från platsen. Lite gåtfullt.

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

3 svar på Lars Lerin på Angelika Knäpper Gallery

 1. dora skriver:

  Tack för de fina bilderna. Ja, olja är mycket lättare. Ska testa att göra akvarell….

 2. Inga M skriver:

  Hmm jag försöker kommentera här men störs av automatiska översättningar av olika slag.
  Lerin är absolut en favorit hos mig och sedan länge här i Värmland där han är född. Roligt att han nådde ut till en större svensk publik efter succéutställningen på Valdemarsudde, måste ha varit förra sommaren.

  Visst är han en mästare! Hans akvarellmålning närmar sig det osannolika. Och att han kan måla akvarell så suveränt i såna format. Jag begriper inte hur han kan få rätt perspektiv, rätt ljus, rätt helhet i så stora bilder. Han måste ju ändå rimligen stå rätt nära när han målar. Det finns kanske knep att ta till som vi vanliga dödliga inte känner till.

 3. Börje skriver:

  Inga: Jag tror knepet heter övning, minst åtta timmar varje dag ett helt liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


nio + = sexton