Axel Munthe: ”Boken om San Michele”

”Boken om San Michele är en klassiker vi kan vara stolta över. Den borde vara världsberömd även i Sverige”
Göran Hägg i ”1001 böcker du måste läsa innan du dör”


Axel Munthe: ”Boken om San Michele”

Jag läste Boken om San Michele för många år sen men efter att ha sett Anders Wahlgrens film ”Förbjuden kärlek” om Axel Munthe och Drottning Victoria fick jag anledning att läsa om den. Det är verkligen en märklig bok och nog är det en klassiker som är ytterst läsvärd även idag. Boken innehåller en sån blandning av texter, en del självbiografiska med seriösa betraktelser över livet, annat liknar mer skrönor eller fabler. Man ska nog inte ta alla detaljer på för mycket allvar, för Munthe hade uppenbarligen humor och tyckte om att driva lite med sina läsare. Men det är kanske just detta att han ändå lyckas få ihop en sammanhängande berättelse av de olika texterna som gör boken så bra och gör den till något mycket mer än en vanlig levnadsbeskrivning.

Redan när Munthe som 18-åring för första gången steg av båten från Sorrento och tog sig upp till Anacapri och ruinen efter kapellet San Michele på Capri och spillror efter kejsarna Tiberius och Augustus villor som fanns begravda i jorden förstod han att detta var en plats han skulle återkomma till. Likt en Faust tror han sig byta ut sin framtid en kunde-ha-blivit mot ett liv på Anacapri. Det blev en dröm, men efter första kapitlet återkommer San Michele knappast alls förrän mot slutet av boken då Munthe bosätter sig på olika platser i Anacapri och successivt utvidgar sina domäner där. Bygget av det hus som blev San Michele som det ser ut idag skedde ”med egna händer” och förstås med hjälp av den fattiga lokalbefolkningen som fick gratis läkarvård som tack. Ritningar fanns inte. Munthe gjorde enkla skisser med kol på en husvägg. Det var allt.

Boken om San Michele är den internationellt mest spridda boken skriven av en svensk. Den publicerades först på engelska år 1929 då Munthe var 71 år. Arbetet på boken hade säkert pågått åtskillig tid innan dess. Eftersom Munthe blev blind på ett öga och synskadad på det andra kom stora delar av boken att dikteras av honom och han fick även hjälp med korrekturläsning eftersom han hade svårt att se att läsa.

Några av bokens höjdpunkter är för min del läkarpraktiken i Paris och senare i Rom, den påhittade sjukdomen colitis, vistelsen i Lappland, den dråpliga berättelsen om ”Der Leichenbegleiter” som bygger på en verklig händelse publicerad som tidningsnotis och inte alls som i boken involverar Munthe själv. Starka avsnitt är också de som handlar om Munthes insatser vid Koleraepidemien i Neapel, jordbävningen i Messina och hans tjänstgöring vid Brittiska röda korset under första världskriget. Möten med en rad mer eller mindre bemärkta personer passerar i boken men han nämner inte ett ord om sina två havererade äktenskap eller sina två söner. Munthes humanism, generositet, medkänsla och djurvänlighet är förstås sympatiska drag. Hans dubbelhet när det gäller ära och berömmelse, kärlek, vänskap och ensamhet – han vill både ha den och undvika den – är påfallande drag i hans komplexa personlighet.


Miljöbilder från San Michele

Adlibris Bokus CDON

Andra bloggar om , ,

Publicerat i 1800-1900-tal, böcker | Lämna en kommentar

Salongsmåleri?! på Waldemarsudde

”Salongsmåleri?! – Fascinerande bildberättelser från då och nu”. Så heter faktiskt utställningen på Waldemarsudde. Frågetecknet och utropstecknet är möjligen en markering av den vånda det kan ha vållat att äntligen våga plocka fram den här typen av målningar ur giftskåpet och visa upp dem i en sammanhållen utställning.


Julius Kronberg, Insomnad, 1883, Foto: Jean-Baptiste Béranger

Salongsmåleri är konst från senare delen av 1800-talet och runt förra sekelskiftet – la belle époche. Den var den påbjudna konsten, prisbelönt på årliga salonger, akademisk, strängt reglerad av koncensus och smaken hos den dåtida kultureliten. Den var hyllad av kritiker och populär bland publiken men blev efter modernismens genombrott föraktad och förpassad till arkiv och källare.

Det stora kriget och 1900-talet – katastrofernas århundrade – förändrade allt. Det sockersöta, överlastade, överdrivet sentimentala eller heroiska som salongskonsten representerade förlorade sin aktualitet i och med avförtrollningen och romantikens definitiva slut samtidigt som religion, nation och kungamakt började förlora sin sammanhållande kraft.


Julius Kronberg: ”Våren, sommaren, hösten”, 1882. Triptyk från Tjolöholms slott

Julius Kronberg var i Sverige det stora namnet inom den här typen av konst. Triptyken Våren, sommaren, hösten målades i Rom 1882 och visst kan man väl se på Våren att han påverkats av Rafaels Galateas triumf som finns i Villa Farnesina i Rom. Den är ett försök av Rafael att återskapa något av antikens förlorade måleri. Kronberg verkar vilja få sina bilder att utstråla glädje snarare än triumf. Stomatolleendet hos figurerna är aningen överdrivet och bilderna överlastade med keruber, änglar, blomsterrankor och rekvisita. Men visst är det fint måleri.

Kronberg är också den mest framträdande på utställningen, och med all rätt. Tyvärr saknas två av hans bästa bilder i original, men de ersätts av stora tryck.


Mårten Eskil Winge: ”Kraka”, 1862 [Wiki]

Mytologiska motiv var populära under den här tiden, bland annat för att det då fanns möjlighet att avbilda nakenhet, mest nakna kvinnor, men de skulle föreställa gudinnnor eller mytologiska figurer för att inte anses osedliga.


Hugo Birger: ”De landsflyktiga”, 1884

Identitetspolitiken, alltså benägenheten att dela in människor efter kön, ras, klass, sexuella preferenser, funktionsnedsättningar, bostadsort, födelseort, hudfärg eller andra egenskaper, i stället för att se människor som de komplexa individer de är har börjat bli synlig på utställningar. Jag blev illa berörd vid besöket i somras på Nationalmuseets utställning ”Konstnären” på Konstakademien. Som jag uppfattade det ska vi numera inte se Siri Derkert och hennes kolleger som konstnärer utan som kvinnliga konstnärer, Eugèn Jansson ska tydligen inte ses som Stockholmsskildraren eller blåmålaren, utan som bögmålare. Detta är förstås ren idioti.

Identitetspolitiken har tyvärr fått sin beskärda del även på den här utställningen. Kulturimperialism och exotisering av det främmande ska motarbetas enligt myndighetspåbud. På vilket sätt Hugo Birgers målning är nedvärderande av maroccanerna på bilden har jag svårt att förstå. Utställningens förklarande text är mer förvirrande än klargörande. Men uppenbarligen känner museifolket sig tvingade att följa de ideologiska direktiven från Kulturdepartementet, hur galna de än är.

En annan trend som på senare tid dyker upp på konsthistoriska utställningar då och då är att parallellt ställa ut nutida verk som på något sätt ska samspela med de äldre verken. På salongsmåleriutställningen är det foton av Miss Aniela ur serien Surreal Fashion som får tjäna det syftet. Fina bilder, men vilken funktion de ska fylla just här är väl lite oklart.

Resensioner:
Therese Bohman i Expressen: ”Skönhetens revansch på Waldemarsudde
Dan Backman i SvD: ”Salongskonsten väckt ur sin törnrosasömn

Andra bloggar om , , , , , ,

Publicerat i konst, konsthistoria, utställningar | Lämna en kommentar

Eyvind Johnson: Krilontrilogin

Jag tycker mig se Krilontrilogin nämnas i media allt oftare, så pass ofta att jag kände att det var dags att faktiskt börja läsa de böcker som stått orörda på min hylla några år.

En startpunkt för min del var Jens Liljestrands essä ”Friheten att vara människa” som ingår i antologin ”Varken bildning eller piano” (Timbro 2015). Essän har undertiteln ”Om liberalism, modernism och borgerlig humanism i Eyvind Johnsons Krilontrilogi”. I debatten dyker trilogin upp då och då och förstås i bloggvärlden – till exempel Jenny i Kulturdelen har läst och läst om trilogin; och i fler bra bloggar här eller här.

Mina exemplar utgavs av Bonniers 1966 i Delfinserien.

Eyvind Johnson:
”Grupp Krilon”, 392 s.

Eyvind Johnson:
”Krilons resa”, 394 s.

Eyvind Johnson:
”Krilon själv”, 493 s.

Eyvind Johnsons klassiker Krilontrilogin publicerades åren 1941-43 under krig i vår omvärld, Finland anfölls av Sovjetunionen 1939, Tyskland invaderade Danmark och Norge 1941, tysk militär transporterades per järnväg genom det neutrala Sverige mellan Tyskland och det ockuperade Norge. De tre böckerna skrevs 1941-1943 i omedelbar anslutning till de världshändelser som då och då refereras i texten. Känslan av att vara inringad av hotfulla antidemokratiska makter måste ha varit stark i Sverige. Men huvudpersonen Krilon är inte neutral – han befinner sig i krig.

Böckerna är en stridsskrift till försvar för det demokratiska samtalet, parlamentarism och humanistiska värden. Jag läste den också som en Stockholmsskildring och som en tidsbild av 1940-talet med en stark närvarokänsla. Bara den noggranna beskrivningen av kläderna – golfbyxor och ullstrumpor, ulstrar, hattar och så dessa pjäxor, i bästa fall med mässingsskoning, en statussymbol på den tiden. Eller det vidlyftiga alkoholintaget, snaps och pilsner, sen kaffe med konjak och så groggar.

Den ingående beskrivningen av de sju herrarna som förenas i en samtalsgrupp är bara den en läsupplevelse: Möbelsnickaren Emil Hovberg, liberal och snusberoende med alkoholproblem; verkmästaren, änklingen Karl Gustav Minning socialdemokrat; byggmästaren Jonas Frid, socialdemokrat med äktenskapsproblem; judiske läkaren Per Segel; ingenjören, högermannen Gabriel Odenarp som vill ha ordning o reda; handelsresanden, liberalen Johan Henric Arpius som vill ha en fru men inte kan bestämma sig; den sammanhållande diskussionsledaren, fastighetsmäklaren Johannes Krilon, bara 163 cm lång men karismatisk och engagerad.

Alla är de skildrade med brister och förtjänster precis som människor i allmänhet. Men de håller fast vid sina regelbundna möten år efter år. Man diskuterar ämnen som ”Tragikens betydelse”. I övrigt nämns inte mycket om själva samtalen, men man får intrycket av att målet är att vidga kunskapshorisonten och förmågan till reflexion som ett skydd mot förförisk påverkan från antidemokratiska krafter i omvärlden. Som jag uppfattar det är upplägget med samtal besläktat med den bildningsdebatt som spirar i svenska media just nu. Dessutom kanske vi även idag börjat få känslan av yttre hot från antidemokratiska krafter vilket gjort Krilontrilogin aktuell igen?

Böckerna innehåller förstås mängder av andra intressanta detaljer, personer och vinklingar. Som besöket på Stockholmsutställningen 1930, året då Krilonsällskapet bildas; galleriutställningen på Strandvägen med oräkneliga dåtida kändisar på vernissage; den elaka karikatyren av riksdagsman Blarén, eller i slutet av berättelsen den obetalbara skildringen av en himlafärd.

Andra bloggar om , ,

Publicerat i böcker | 4 kommentarer

Axel Munthe och kronprinsessan Victoria

Anders Wahlgrens dokumentär ”Förbjuden kärlek” om Axel Munthe och kronprinsesssan Viktoria är en fantastisk film. Otroligt vad som går att åstadkomma med filmklipp och foton från tiden då filmkameran knappt ens hunnit komma i bruk. Jag trodde vi sett nästan alla gamla journalfilmer från omkring förra sekelskiftet, men uppenbarligen finns mängder med filmsnuttar som knappast visats. Att samla så mycket säkerligen svåråtkomligt material och sätta ihop det till en sammanhållen berättelse är ett storverk. Bilderna är uppiffade med lagom mycket ljudillustrationer på rätt ställen.


Läkaren Axel Munthe (1857–1949) och kronprinsessan Victoria av Baden (1862–1930).
Bild: Folkets bio

Av de två huvudpersonerna läkaren Axel Munthe och kronprinsessan/drottningen Viktoria hörs rösterna gestaltade av Peter Andersson och Marie Richardson och berättelsen förs framåt av dialogen. Jag hade förväntat mig en skådespelarrekonstruktion men detta dokumentära angreppssätt är förstås ett mycket bättre sätt att bibehålla känslan av autenticitet. Det fungerar mycket bra. Det poetiska anslaget och känslan av fin-de-siècle griper tag. Men filmen innehåller också en del skildringar av världshändelserna, som jordbävningen i Messina 1908 och första världskriget.

Jag undrar lite över hur mycket verklighetsbakgrund som finns bakom den enligt tidens mått skandalösa relationen mellan en ofrälse och en gift kunglighet. Är dialogen påhittad? Viktorias samling av brev blev ju till största delen förstörd efter hennes död 1930. Men uppenbarligen inte allt. I Bengt Jangfeldts bok ”En osalig ande. Berättelsen om Axel Munthe” finns bilder av originalbrev, där i varje fall några meningar ligger till grund för repliker i filmen. Mycket kan förstås vara gissningar, men säkert inte långt från verkligheten.

Dessutom ingår några korta filmsekvenser i nutid från San Michele. Kan det finnas någon vackrare plats på jorden? När jag just formulerat den meningen ser jag att Munthes vän författaren Henry James sagt precis detsamma. San Michele har ju dessutom inspirerat utformningen av Solliden på Öland som uppfördes på initiativ av kronprinsessan Viktoria med Torben Grut som arkitekt.


Axel Munthe: ”Boken om San Michele”

Bengt Jangfeldt: ”En osalig ande. Berättelsen om Axel Munthe”

Anders Wahlgren har bland mängder av andra dokumentärer även gjort “Staden i mitt hjärta” om rivningsraseriet och förstörelsen i Stockholm på 1960-talet.
Axel Munthe är en fascinerande person, en outsider med ett närmast osannolikt liv. Nog måste det ha gjorts någon film om honom tidigare? Om inte så är det bara att hoppas på att Anders Wahlgren tar sig an det jobbet.

Recensioner: SvD, Sydsvenskan, Metro, DN.

Andra bloggar om , , , , , ,

Publicerat i 1800-1900-tal, böcker, film och TV | Lämna en kommentar

Akvarellsalong 2016 på Edsvik Konsthall

I senaste laget innan utställningen stänger hinner jag se årets akvarellsalongEdsvik konsthall. Men det är verkligen värt att ta sig till Edsvik, för här ser verksamheten ut att utvidgas nästan vid varje besök; nya aktiviteter, nya utställningsutrymmen, fler utställningar. Vid mitt besök tror jag det pågick fem olika utställningar i de olika lokalerna. Och nog verkar det väl som om kvaliteten på den årliga akvarellsalongen också ökar en aning för varje år?

Några av mina peronliga favoriter på årets akvarellsalong:


Karin Keane: ”Träd III”

Lotta Kärvestedt: ”I min tädgård III”


Kjell Ekström: ”Strandfåglar II”


Ylva Molitor-Gärdsell: ”Mitt drömmars Haväng”

Benny Stigsson: ”Efter regnet”


Isa Hällström: ”Klippkomposition”


Else Poulsgard: ”Förmultning II”


Magdalena Andersson: ”Efter regnet”

Samtidigt med akvarellsalongen 2016 i konsthall öst pågår i konsthall väst den internationella utställningen ”World of Watercolor” med ett 20-tal inbjudna konstnärer från olika länder. Kanske är genomsnittsnivån här ännu lite högre än på akvarellsalongen. Men bara lite. Jämförelsen med den internationella eliten visar ändå att vi har massor av otroligt skickliga akvarellmålare här i landet.

Andra bloggar om , , , , ,

Publicerat i konst, samtidskonst, utställningar | Lämna en kommentar

Gunnar Larsson: ”Att mörda konstnärer”

Att mörda konstnärer handlar nog egentligen om ett lustmord på konceptualismen, den anemiska konstriktning som gäller idag. Redan i förordet får vi veta vad som står på spel: ”Glädjedödarna ser ut att vinna kampen. De har snart erövrat total hegemoni. Den här berättelsen vill skildra detta kusliga kristillstånd.

Boken är upplagd som en deckare där det faktiskt förekommer mord på några konstnärer. Deckarintrigen är nog så komplicerad och förs långsamt framåt mot det dramatiska slutet. Sista meningen i boken lyder: ” — jag behöver era ruttnande kroppar för att inför världens ögon gestalta den konceptuella konstens ondska. HA HA, HE HE, HA HA, HE HE”. Det är mördaren som talar.

På den närmast föregående sidan heter det: ”Jag tror på det enskilda, inte det generella — det finns bara en slags konst som kan vara genuint fascistisk. Det är den som vädjar till det generella. Idéer är generaliseringar. — konceptkonsten och heraldiken kommunicerar på samma rebusartade sätt. För mig ger det lika lite utbyte att besöka en konceptkonstutställning som att gå på riddarhuset och titta på vapensköldar.Gunnar Larsson: ”Att mörda konstnärer” Bokförlaget Mormor 2016 291 s. ISBN: 9789185841868

Inbakad i texten förs långa resonemang om konst och diverse nedslag i konsthistorien där den förste mogne konstnären målat en vacker uroxe på Altamiragrottans väggar. Farao Echnaton liksom Minoerna på Kreta för också konsten framåt. Värre går det för en rad senare konstnärer som Per Kirkeby, Damien Hurst och den relationella konsten. Den som vill läsa på om samtidskonstens fikonspråk har en del att hämta. Det är roligt skrivet.

Boken innehåller intressanta konstteoretiska resonemang och en aningen elak men rättvis avklädning av den konceptualistiska samtidskonsten. Huvudpersonen Erik Johansson, ”gråsuggan” är liksom författaren Gunnar Larsson född i brukssamhället Hofors. Kanske samma knep som Lars Gustafsson använder genom att ge huvudpersonen i sina böcker samma födelseår som författaren själv. Huvuddelen av boken verkar misstänkt lik en självbiografi med skildringar från förberedande konstskola i Sundsvall, från Mejan och om kolleger och lärare. Undrar vilka verkliga personer som döljer sig bakom namnen i boken? Men Gunnar Larsson är ett av många konstnärsnamn som också dyker upp i boken så småningom. Den begåvade konstnären Janet, är hon påhittad eller? Och TV-personligheten Jim-Jim, vem är det?

Författaren väver in en hel del intrikata resonemang i boken, mot slutet står det avgörande slaget när den konceptualistiskt indoktrinerade konstkritikern Kim Yxlund får debattera med den traditionellt och konsthistoriskt inriktade ”gråsuggan” och båda sidor får komma till tals med sina bästa argument.

Bokens budskap är antagligen riktad främst till konstvärlden men har kanske fått den deckarlika utformningen för att ligga rätt i tiden och förhoppningsvis nå en något vidare läsekrets. Det är boken värd för Larsson vet uppenbarligen vad han talar om. Och den något fantasifulla deckarintrigen har sina poänger. Men boken är skriven både med djupaste allvar och med gott humör. Avsnitten från konstutbildningen och de många lärare och elever som jag antar döljer sig bakom påhittade namn är skildrade med humor.

Den japanska konstnären On Kawara blir i boken en slags symbol för konceptualismen. Han har ställt ut på Moderna Museet vid några tillfällen med sina datumskyltar som väl ska visa på tidens gång. Som om nu det skulle behövas!


On Kawara: Today series

Jag har aldrig begripit varför den menlösa konceptualismen som ju ofta klarar sig utan fysiska konstverk ska behöva breda ut sig i museer och gallerier när det väl skulle räcka med en sluten grupp på facebook för det fåtal som på allvar är intresserade av denna intetsägande och i mitt tycke ganska fåniga verksamhet. Då skulle visningsställena bli tillgängliga för den verkliga konsten och de genuint konstnärligt begåvade målarna och skulptörerna skulle återigen lockas till konstnärsyrket.

Att mörda konstnärer är en intressant debattbok som man skulle önska att alla konstintresserade skulle läsa. Särskilt kanske alla tondöva konceptualister.

En annan läsvärd bok av Gunnar Larsson är ”Nyskapande måleri: essä om måleriets uttrycksmedel”.

Recension i omkonst

Adlibris
Bokus
CDON

Andra bloggar om , , , , , ,

Publicerat i böcker, konst, konstteori, samtidskonst | 1 kommentar

Den nya politiska indelningen – höger och vänster gäller inte längre?

Visst har man kunnat ana en förändring i det politiska landskapet en längre tid, särskilt internationellt. Men så strömmar det inom nån vecka in en rad artiklar som handlar om samma sak: hur den politiska höger-vänsterskalan minskar i betydelse för att ersättas av något som ännu inte fått ett namn men som handlar om det öppna kontra det slutna samhället där opinionen skär rätt igenom den tidigare grupperingen vänster kontra höger och som enligt flera skribenter nu tydligen håller på att ersätta den.

Per Altenberg (1) beskriver det så här:

På den ena sidan i denna centrala politiska konflikt står de som hävdar att människor är individer och att deras essens påverkas av samhället de lever i. Med den synen är integration och personlig utveckling inte bara möjlig utan pågår ständigt runt omkring oss. ”Fråga inte varifrån du kommer, utan vart du är på väg” är deras typiska budskap. På den andra sidan står de som delar in världen i kollektiv och som menar att människors etniska, kulturella och religiösa bakgrund präglar dem på ett sätt som inte går att undfly. Detta är ingen ny politisk konfliktdimension. Karl Popper beskriver den som den röda tråden i mer än två årtusenden av filosofisk dragkamp mellan »det öppna samhället och dess fiender«. Med en sådan tidsaxel är vänster-höger-konflikten, med rötter i den franska och industriella revolutionen, purung.

Bloggen Civilisation (2) delar Altenbergs analys men har invändningar mot hans slutsats:

Altenbergs idé om att ”prioritera” striden tror jag är dömd att misslyckas som strategi eftersom den inte innehåller någon konkret politisk substans. Mitt alternativ är att granska de problem som samhällskontraktet har idag. På vilket sätt sviks människors förhoppningar? Vilka reformer bör vi arbeta fram? Har det ställts ut alltför vidlyftiga garantier? Det enda hållbara sättet att återställa förtroendet för samhällskontraktet är att se till att det hålls.

The Economist (3) tar i en ledare upp samma tema med den nya politiska indelningen:

Donald Trump, the Republican nominee, summed up one side of this divide with his usual pithiness. “Americanism, not globalism, will be our credo,” he declared. His anti-trade tirades were echoed by the Bernie Sanders wing of the Democratic Party.

Economist konstaterar att utvecklingen i USA och Europa är likartad. I EU tar allt fler högerextrema partier plats i regeringarna och Brexit är en del i samma isolationistiska, bakåtsträvande trend. En värld av murbyggande kommer att bli både fattigare och farligare.

Thomas L. Friedman i The New York Times (4) menar att det kommande valet i USA egentligen inte gäller ett val mellan Republikaner och Demokrater utan det handlar om “Wall People” and “Web People” alltså ungefär murbyggare mot nätverkare.

Wall People’s desire to stop change may be unrealistic, but, in fairness, it’s not just about race and class. It is also about a yearning for community — about “home” in the deepest sense — a feeling that the things that anchor us in the world and provide meaning are being swept away, and so they are looking for someone to stop that erosion. —-
— Web People instinctively understand that Democrats and Republicans both built their platforms largely in response to the Industrial Revolution, the New Deal and the Cold War, but that today, a 21st-century party needs to build its platform in response to the accelerations in technology, globalization and climate change, which are the forces transforming the workplace, geopolitics and the very planet.

Nu är jag väl inte så säker på att den gamla indelningen höger-vänster kommer att försvinna så lätt. Men visst är det märkligt exempelvis att Donald Trump och Bernie Sanders i USA står på samma sida i frågor som isolationism och handelsstopp. Så den nya indelningen mellan de som förespråkar det slutna respektive det öppna samhället kommer säkert att spela en roll framöver. Men hur länge? Samhällsutvecklingen drivs ju som Friedman konstaterar, i slutändan av vetenskaplig och teknisk utveckling och faktorer som globalisering, klimatförändringar mm som politiken har att rätta in sig efter. Jag har svårt att tro att öppenhet och framsteg kommer att förlora på sikt.
——————————————————-

1) Per Altenberg skriver i Liberal Debatt: ”Dags att inse faktum: Striden står inte mellan höger och vänster

2) Bloggen Civilisation som ledde mig till Altenbergs artikel kommenterar Altenbergs synpunkter: ”Per Altenberg: Det öppna samhället och liberalernas blinda fläck

3) Via Civilisation hittar jag också en artikel i The Economist: ”The new political divide. Farewell, left versus right. The contest that matters now is open against closed

4) Via Clemens Poellingers artikel i SvD ”Plötsligt såg jag inget ont i talet om svenska värderingar” hittar jag till The New York Times där Thomas L. Friedman sriver: ”Web People vs. Wall People

Andra bloggar om , , ,

Publicerat i historia - samhälle, samhällsdebatt | Lämna en kommentar

Martin Nyström: Eviga ögonblick : om tio musikhistoriska språng som öppnar nya vägar till den klassiska musiken.

Avgörande ögonblick i musikhistorien. – Jag kommer förstås omedelbart att tänka på en annan bok som ger liknande exempel på stora språng i historien: Gunnar Larsson: “Nyskapande måleri. En essä om måleriets uttrycksmedel” som bland annat innehåller ett antal exempel på betydelsefulla innovationer inom måleriet. Båda böckerna börjar tidigt i historien, Nyström går från Perotinus i början av 1200-talet och avslutar med Steve Reich medan Larsson startar med Rafael och Michelangelo och går fram till Jackson Pollock.


Martin Nyström: Eviga ögonblick :
om tio musikhistoriska språng som öppnar nya vägar till den klassiska musiken.
Fri tanke 2015. 82 s. Inkl CD med tio musikexempel. ISBN: 9789187513817

Nyströms bok innehåller dock mer än beskrivningar av de tio musikexemplen, den ger också en kort analys av musikens karaktäristika under olika tidsepoker som medeltiden, renässansen, barocken, wienklassicismen, romantiken, 1900-talet och modernismen samt 2000-talet. Textavsnitten är föredömligt kortfattade, men precis så innehållsrika att man blir nyfiken på att fördjupa sig och få veta mer.

De flesta av musikexemplen tror jag mig aldrig hört förr, en del är också ganska överraskande, som Beethovens Arietta ur sonat för piano nr 32. Vilka drillar! Jag kommer att tänka på 1900-talsjazz. Med på exempellistan finns också stycken av Perotinus, Monteverdi, Corelli, Bach, Haydn, Wagner, Varèse, Cage och Reich.

Steve Reichs “It’s Gonna Rain” med sampling av en gatupredikants röst är snarast plågsam. Lite för mycket för mig, här finns inget av det jag söker hos musiken, varken poesi, melodi, skönhet, klanger eller magisk rytm – bara påfrestande oväsen. Och jag som annars gillar minimalism, som t ex Reichs meditativa “Drumming” men också Terry Rileys “In C” och en del av John Adams och Philip Glass. Kanske är Reichs musik nyskapande men borde det inte finnas något bättre exempel än den plågsamma öronpinaren “It’s Gonna Rain”?

Jockum Nordströms fina collage som illustrerar boken förhöjer läsvärdet.

Adlibris
Bokus
CDON

Andra bloggar om , , , ,

Publicerat i böcker, musik | Lämna en kommentar

Svetlana Aleksijevitj: ”Tiden second hand : slutet för den röda människan”


Svetlana Aleksijevitj: ”Tiden second hand : slutet för den röda människan”
Erzats 2014. 672 s. ISBN: 9789187219856

Jag tror det här måste vara den sorgligaste bok jag någonsin läst. Samtidigt är det absolut en av de bästa. Så mycket samlat mänskligt elände och olycka, man kan inte undgå att bli berörd. Ändå uppstår en känsla av förundran över hur det ryska folket som ju måste räknas som ett oumbärligt kulturfolk med många välutbildade och civiliserade människor ständigt kan hamna så fel.

”Kommunismen hade en vanvettig plan: att göra om ”den gamla människan”, den skröplige Adam. Och man lyckades…kanske var detta också det enda man lyckades med. Under drygt sjuttio år framställde man i det marxist-leninistiska laboratoriet en alldeles särskild människoptyp: homo sovieticus.”

Boken bygger i sin helhet på bandupptagna intervjuer med en mängd olika människor, framför allt förlorarna efter sovjetväldets sammanbrott, gamla, unga, barn, många kvinnor, några män. De flesta kommunister, en del desillusionerade, andra besvikna men ännu med tro på utopin. Jag antar att texten är redigerad, för rakt av kan man väl knappast uttrycka sig på ett sådant sammanhållet språk som ändå ger en så stark närvarokänsla.

Jag har läst en del om Sovjetunionen och Ryssland och Tiden second hand bekräftar den dystra bilden alltifrån oktoberrevolutionen 1917, folkmordet i Ukraina på 1930-talet, utrensningarna runt 1937 och bilden av livet efter perestroikan men nu som sagt ur förlorarnas perspektiv efter Sovjetunionens fall

Tiden second hand lämnar inte mycket hopp – sorg och smärta dominerar hos de intervjuade även om man också får glimtar av kärleksfulla relationer och tidigare lyckliga stunder. I samhället frodas korruption, hat, våld, rasism, fylleri och en förbluffande hård stratifiering mellan de superrika och de utblottade. Det verkar som om inga mellanlägen existerar för ryssar – antingen orimligt rik så att man så fort som möjligt kan lämna landet, eller så ett liv i misär. Demokrati, liberalism, väst och USA är hatobjekt hos många och får skulden för allt elände. Stalin och starka ledare verkar vara förebilder. Stackars människor.

Tiden second hand får fem poäng [*****] för gripande berättelser med stark närvarokänsla om utsatta människors liv.

Recension i SvD

Fler böcker om Ryssland:
Peter Pomerantsev: ”Ingenting är sant och allting är möjligt”
Karl Schlögel: Terror och dröm – Moskva år 1937
Kristian Gerner: Ryssland: en europeisk civilisationshistoria
Stig Fredrikson: Daterat Moskva : Rysslands väg leder bort

Andra bloggar om , , , , ,

Publicerat i 1800-1900-tal, böcker | 2 kommentarer

Josef Frank på Millesgården

Millesgårdens utställning ”Josef Frank. Mönster – Möbler – Måleri” 21 maj – 2 oktober 2016 sätts formgivaren och konstnären Josef Frank (1885-1967) in i ett konsthistoriskt sammanhang.

Josef Frank är mest känd som möbelformgivare och mönsterkonstruktör. Jag blev främst fascinerad av hans akvarellmåleri. Han började måla ”tavlor” vid 68 års ålder. Stilleben, landskap, stadsmiljöer, mytologiska motiv och en del fantasibyggnader, som han tyckte skulle passa hans vänner. De blev tyvärr aldrig utförda.
Jag önskar att jag kunde måla så här, utan experimentell teknik, bara måla det man ser, men så välkomponerat och med så välavvägda färger,


Josef Frank – Akvarell


Josef Frank – Mönster och möbler

Andra bloggar om , , , , ,

Publicerat i konst, konsthistoria, utställningar | 2 kommentarer

Mary Beard: ”S.P.Q.R. A History of Ancient Rome”


Mary Beard: ”S.P.Q.R. A History of Ancient Rome”
Liveright Publishing Corporation 2016, 606 s. ISBN: 9781631492228

Lite överraskande börjar boken om Romarrikets historia med Catilinaaffären – det rättsfall där Marcus Tullius Cicero (106-43 fvt) står på höjden av framgång som konsul och som åklagare mot aristokraten Lucius Sergius Catilina (ca 108-62 fvt). Denne vill själv bli vald till konsul för att därmed kunna införa en lag om skuldbefrielse som skulle hjälpa honom ur en ekonomisk knipa. När det inte lyckas planerar han en statskupp.


Cesare Maccari (1888): ”Cicero fördömer Catilina” [Wiki]

En anledning till att inleda boken om Roms historia år 63 fvt är att det ger möjlighet att framhålla hur mycket originaltexter och andra källor från romarriket som ändå finns bevarade efter över 2000 år. Enligt Beard faktiskt mer än en person har möjlighet att ta sig igenom under en livstid – och hon borde ju veta. Men det innebär förstås inte att de skriftliga källorna är lika välfyllda under alla perioder. Mycket har förkommit och luckorna är stora, inte minst flera numera förkomna biografier som antika historiker refererar till, däribland Ciceros biografi författad av hans slav/sekreterare Marcus Tullius Tiro. Men ändå finns mängder av Ciceros brev och andra dokument bevarade. Hans talekonst är än idag förebild för många politiker.

Bristen på källor blir uppenbar när Beard försöker reda ut Roms tidiga historia från dess grundande, enligt mytologin den 21 april år 753 fvt. I varje fall firar Romarna än idag stadens födelse denna dag. Det är berättelsen om Romulus och Remus man syftar på, den kan ju faktiskt delvis vara sann. Det där med att tvillingarna omhändertogs och ammades av en varginna kan enligt Beard vara en missuppfattning, varg = lupa på latin kan också betyda prostituerad vilket i mina ögon ökar trovärdigheten i grundarmyten om Romulus och Remus. Men det finns också en annan grundarmyt, nämligen Vergilius berättelse om Aeneas som flyr från Troja på 1200-talet fvt och hamnar i Italien i det som ska bli Rom.


Frederico Barocci (1598): ”Aeneas flyr från Troja” [Wiki]

Den viktigaste källan till Roms tidiga historia är Titus Livius (59 fvt-17 vt), vars kungalängd dock verkar vara lite svår att få ihop kronologiskt. Beard utreder så gott det går sannolikheter och tvivelaktigheter i såväl grundarmyter som Livius kungalängd från Numa Pompilius som efterträdde Romulus till Tarquinius Superbus, vars tyranniska beteende ledde till revolution (omkring 509 fvt) och upprättande av den fria romerska republiken.

Den sjätte kungen Servius Tullius har givit namn åt Serviusmuren, den stadsmur som omgärdade Rom och senare ersattes av Aureliusmuren. Han sägs också ha genomfört den första folkräkningen och i samband med det skapat en militär och politisk indelning i 193 centurior. Militärt indelades centuriorna efter utrustningsgrad och politiskt röstade man i block med de rikaste i klar övervikt. Beard betvivlar dock att en så komplicerad struktur som centuriorna kom att få skapades redan från början.

Beard behandlar även romarnas förhållande till etruskerna och redovisar intressanta detaljer som den första kalendern och de första lagtavlorna; historien bakom ”Sabinskornas bortrövande” liksom våldtäkten på Lucretia. Övergreppet utfört av kungens son Sextus Tarquinius ledde till att Lucretia tog sitt liv 510 fvt, vilket enligt mytologin kan ha varit den utlösande faktorn för det folkliga upproret mot monarkin, ett uppror som leddes av Lucius Junius Brutus.


Nicolas Poussin: ”Sabinskornas bortrövande” (1637–38) [Wiki] Romulus uppe till vänster kommenderar bortförandet av Sabinskorna

Tizian: ”Tarquinius och Lucretia”
(ca 1571) [Wiki]
Sextus våldtar Lucretia under knivhot

Under den republikanska perioden blir källorna fler. Lucius Junius Brutus och Lucretias make Collatinus blir de första konsulerna i den nya republiken. Den första kända användningen av ordet konsul härstammar annars från en sarkofag tillhörig Lucius Cornelius Scipio Barbatus som var konsul år 298 fvt. Åren när olika personer var konsuler var grunden för romarnas tideräkning, en komplett konsulskalender finns bevarad. Ett utdrag här


Lucius Cornelius Scipio Barbatus sarkofag” [Wiki]
Wikipedias engelska översättning av texten på sarkofagen lyder: ”Cornelius Lucius Scipio Barbatus, sprung from Gnaeus his father, a man strong and wise, whose appearance was most in keeping with his virtue, who was consul, censor, and aedile among you – He captured Taurasia Cisauna in Samnium – he subdued all of Lucania and led off hostages.”
Texten är den äldsta bevarade historiska originaltexten från romarriket. Den visar på en viktig förändring i det romerska samhället – meriter börjar bli viktigare än börd.

Beard lägger stor vikt vid ”Conflict of the Orders”, alltså klassmotsättningar och de konflikter dessa ledde till under hela romarrikets historia. Hon ägnar också mycket utrymme åt att försöka beskriva levnadsförhållandena för de mindre bemedlade vilket förstås är intressant eftersom jämförelsevis få källor som rör dessa grupper finns bevarade.

Det romerska samhället var hierarkiskt strukturerat på olika sätt. Lägst i hierarkin stod slavar: skuldslavar eller krigsfångar och frigivna slavar. De fria medborgarna kunde delas in i patricier och plebejer, eller assidui, män med egendom och proletarii, män utan egendom. Från riddarklassen, equites som vid slutet av 100-talet fvt bestod av flera tusen rekryterades några hundra senatorer. En annan indelning var patroner och klienter, som stod i beroendeställning till varandra, klienten för att t ex få låna pengar, patronen för att t ex få röster vid val till ämbeten.

Efter protestaktioner av plebejerna 494 fvt tillkom ämbetet folktribun och gradvis andra reformer som ökade likställigheten mellan olika medborgargrupper: skuldslaveriet avskaffades 326 fvt, från år 342 fvt kunde båda konsulsposterna tillsättas av plebejer. I senaten och folkförsamingarna, comitia användes också den politiska indelningen optimatespopulares.

Under 500-talet fvt beräknas folkmängden i Rom till mellan 20000 och 30000. Ca 200 år senare, i den stad där Barbatus levde var folkmängden kanske 60000-90000 och räknades därmed som ett av de större stadscentra i medelhavsområdet. 312 fvt byggdes den första akvedukten och ungefär vid samma tid den första större vägen, Via Appia mellan Rom och Capua. Ett antal större segrar i olika fältslag vanns med början 390 fvt då den Etruskiska staden Veii erövrades. Ungefär 100 år senare, efter segern över Samniterna var Rom den ojämförligt största maktbasen i Italien.

Varför kunde Rom expandera och så småningom utvecklas till ett imperium? Romarna var inte mer krigiska eller disciplinerade än sina grannar. Det har sagts att Rom kunde förlora ett slag men inte ett krig eftersom man var så inriktad på att vinna. Men den verkliga orsaken till att expansionen blev långsiktigt framgångsrik var att man vid segrar över sina grannar varken krävde underkastelse eller skatter utan att de besegrade ställde upp med soldater på Roms sida och i många fall också blev romerska medborgare. Den romerska armén kunde därigenom stadigt växa. Det avgörande för att segra i ett fältslag under den här tiden var inte taktik, utrustning, skicklighet eller motivation utan antalet krigare man kunde ställa upp. Roms besegrade fiender blev en del av militärmaskinen och fick också del i bytet vid en eventuell seger.


Andrea Mantegna: Caesars triumf” (1484-1492) [Wiki]

Scipio Barbatus var inte den enda i släktgraven som blev historisk. Hans sonsonson Publius Cornelius Scipio Africanus besegrade år 202 fvt Hannibal vid Zama i Nordafrika. En adopterad medlem i familjen, Publius Cornelius Scipio Aemelianus var den som slutligen förstörde Kartago 146 fvt (det tredje Puniska kriget). De flesta överlevande invånarna såldes som slavar. I familjen Scipios grav finns också en Scipio Asiaticus och en Scipio Hispallus, vilket avspeglar Roms utvidgade horisont.

Perioden präglas av krig: Pyrrhus invasion vid Tarrentum 280 fvt; Det första Puniska kriget mot Kartago på Sicilien 264-241 fvt; Det andra Puniska kriget 218-201 fvt där Hannibal ledde sina elefanter över alperna och förintade en stor romersk armé vid Cannae år 216 fvt; Romersk seger över Macedoniens kung Perseus 168 fvt och strax därefter romersk kontroll över hela Grekiska fastlandet; Konflikt med Gallerna norr om Italien 220 fvt; År 190 fvt Scipio Asiaticus seger över Antiochus i Syrien. Man beräknar att ca 10-25 procent av den manliga romerska befolkningen tjänstgjorde i legionerna varje år. Det är jämförbart med mobiliseringen i Europa under första världskriget.

Den grekiske historieskrivaren Polybius (c 200-118 fvt) karaktäriserade det romerska politiska systemet som ett perfekt exempel på ett gammalt grekiskt filosofiskt ideal: en kombination av det bästa hos monarkin, aristokratin och demokratin. Konsulerna som hade makt över alla andra befattningshavare utom folktribunerna representerade monarkin. Senaten stod för aristokratin och folket representerade demokratin. Men Beard menar att det romerska politiska systemet inte riktigt passade in i den grekiska analysmodellen. Romarna slogs för frihet, inte för demokrati i den grekiska betydelsen.

Boken beskriver det romerska samhällssystemet ur en mängd olika aspekter och försöker visa hur romarna tänkte, hur det växande imperiet påverkade ekonomin, slavarnas roll, paraderna ”triumfer” efter mer betydande militära segrar, romersk humor, hur en riktig romare borde vara enligt Marcus Porcius Cato (den äldre) som var kritisk mot utländskt inflytande, särskilt grekiskt.

Interna konflikter var vanliga. Tiberius Sempronius Gracchus hade färdats genom Etrurien och sett att de små bondeägda jordbruken som varit kärnan i romerskt jordbruk försvunnit och ersatts av stora ägor som bearbetades av slavar. Tiberius Gracchus ville som folktribun 133 fvt distribuera mark till de romerska fattiga, men blev ihjälslagen tillsammans med några hundra av sina anhängare. Detsamma hände med Tiberius Gracchus bror Gaius 121 fvt när han genomförde än radikalare förslag om gratis utdelning av spannmål; och återigen år 100 fvt när några reformivrare slogs ihjäl i senatshuset.


Angelica Kauffmann: ”Cornelia, mor till bröderna Gracchi, presenterar sina söner för en väninna” (1785) [Wiki]

Gaius Marius (157-86 fvt) kritiserade korruptionen hos många befattningshavare inom armén, som han ansåg vara orsaken till en serie militära nederlag. Marius fick en lysande politisk karriär och blev vald till konsul sju gånger. Han genomförde en omfattande reform av armén som medförde att rekryteringen till skillnad mot tidigare kom att ske från obemedlade medborgare som efter tjänstgöringens slut blev utlovade en bit mark där de kunde få sin försörjning, en slags pensionsförsäkring. Soldaternas lojalitet kom nu i stället för att knytas till den romerska staten att bindas till respektive högre befälhavare, vilket kom att få drastiska följder för rikets utveckling.

Lucius Cornelius Sulla (138-78 fvt) som valts till konsul för året 88 fvt marscherar efter ett segerrikt fälttåg med sina legioner mot Rom och utnämnde sig själv till diktator. Senare följde Spartacus slavuppror med början år 73 fvt; Catilinas konspiration år 63 som inledde boken är således bara en i raden av sammanbrott för den politiska ordningen under republiken.


Marcus Porcius Cato (234-149 fvt)[Wiki]

Tiberius Sempronius Gracchus (162-133 fvt)

Gaius Marius (157-86 fvt)[Wiki]

Lucius Cornelius Sulla (138-78 fvt)[Wiki]

Det är mot den bakgrunden av våldsamheter och politiskt kaos som det första triumviratet bildas mellan Pompejus, Julius Caesar och Marcus Licinius Crassus år 60 fvt. Det var en privat överenskommelse att bakom kulisserna med hot och mutor dirigera konsulsval och militära kommenderingar. Arrangemanget varade ca 10 år innan Caesar följde Sullas exempel och för att säkra sin egen ställning tog över makten i Rom med våld.


Gnaeus Pompeius Magnus (106-48 fvt)[Wiki]

Gaius Julius Caesar (100-44 fvt) [Wiki]

Marcus Licinius Crassus (115-53 fvt)[Wiki]

Kejsartiden brukar inledas med Octavianus/Augustus (63 fvt-14 vt), men Beard menar att den på sätt och vis förbereddes redan av Gnaeus Pompeius Magnus (106-48 fvt) som visserligen gått till historien som förespråkare för republiken, men ändå efter sina stora militära segrar över Mithradates visade klart kejserliga later. Han lade till Magnus – den store – till sitt namn och gick omkring i en mantel som han påstod hade tillhört Alexander den store. Till och med hans frisyr är en kopia av Alexanders. Mynt med hans bild präglades i vissa samhällen i öst. Han Genomförde ett gigantiskt byggnadsprogram i Rom, bland annat en teater som ska ha rymt 40000 åskådare. Flera städer grundades med hans namn. En kult på Delos Pompeiastae dyrkade honom som gud.

Även Julius Caesar, självutnämnd diktator, antog kejserliga drag. Hans adoptivson och efterträdare Augustus avvisade de flesta hedersbetygelser och gick en svår balansgång för att ge sken av att republiken fortfarande var bevarad, trots att han ensam i praktiken hade makten. Augustus gjorde också stora ansträngningar att trygga en tronföljd med anknytning till sin egen släkt. Så han räknas som den förste kejsaren.

Boken behandlar den här perioden utförligt, särskilt Augustus omskapande av det romerska samhället. Vad han gjorde i form av erövringar av nya territorier, nya lagar, försök att påverka den romerska livsstilen, det vidlyftiga byggnadsprogrammet finns väl dokumenterat, bl a i hans ”CV” Res Gestae. Men hur han gjorde det, hur han kunde lyckas med så mycket är enligt Beard mer gåtfullt.

På några ställen i den i övrigt kronologiska framställningen innehåller boken kapitel med mer generellt innehåll om livet på romartiden, med avsnitt om offentligt och privat, fattiga och rika, arbetslivet, Ciceros privatliv, romerskt äktenskap, barnafödande, barnarbete, barliv och tidsfördriv, affärsliv och privatekonomi, bank och kreditsystem (om vilket litet är känt), livet i provinserna, de 1,5 – 2 miljoner slavarna som utgjorde kanske 20 procent av befolkningen runt vår tideräknings början. Vid folkräkningen 28 fvt hade Rom 4063000 invånare och år 14 vt 4937000. Oklart dock om det inkluderar enbart manliga medborgare, eller även kvinnor och barn.

I kapitlet ”14 kejsare” avhandlas regenterna från Tiberius (reg 14-37) till Commodus (reg 180-192). Kan Caligula eller Nero varit så onda som deras eftermäle säger? Beard vrider och vänder på ett förtjänstfullt sätt på vad som kan vara sant och vad som kan vara mytbildning baserad på ryktesspridning av tidigare kejsares efterföljare som ofta hade intresse av att svärta ner sin föregångare. Hon frågar sig också vad kejsarnas karaktär och egenheter som så gärna beskrivs t ex av Suetonius, Tacitus eller Gibbon vare sig de är sanna eller ej egentligen gjorde för skillnad för det romerska folket.

De kristnas alltmer framträdande roll och det överväldigande källmaterial med argument och självrättfärdigande från kristna romerska skribenter som finns bevarat ställer frågan hur de ”hedniska” romarna såg på konflikten mellan den nya och gamla religionen, där ytterst lite källmaterial finns att tillgå. Som undantag nämner Beard en brevväxling mellan Plinius och Trajanus där den nya religionen diskuteras.

Boken som omfattar ett millennium av romersk historia slutar med Caracalla (188-217 vt) som med ett dekret år 212 gjorde alla fria invånare i imperiet till romerska medborgare.

Beard vänder och vrider på tidigare forskningsresultat eller antaganden, hon älskar att ifrågasätta – ofta med framgång. Jag blev imponerad vid läsningen av boken över de mångsidiga infallsvinklarna, diskussionen och reflexionen över företeelser, olika källors vikt och trovärdighet och kanske framför allt blandningen av högt och lågt. De stora dragen, försöken att se orsaker och samband blandas med intressanta detaljer, men ändå är det en sammanhållen berättelse som håller intresset vid liv. Boken är så innehållsrik att den tar lite tid att smälta.

S.P.Q.R är utan tvekan den bästa översikt över romarrikets historia jag har läst. S.P.Q.R får fem [*****] poäng.Historien om det antika Rom – SPQR” kommer ut på svenska senare under 2016.


Mer om Mary Beard (Bl a om Ida Östenbergs understreckare i SvD om Beard)
Mary Beard: ”Pompeji. The Life of a Roman Town”
Mary Beard: ”Confronting the Classics – Traditions, Adventures, and Innovations”

Andra bloggar om , , , , ,

Publicerat i antiken, böcker, historia - samhälle | Lämna en kommentar

Sten Eklund: ”Kullahusets hemlighet”


Sten Eklund: Förmodligen apparat för energiomvandling eller kommunikation

J M G Paléen påbörjar 1849 en vandring genom Sverige för att samla material till en uppsats i naturalhistorien. Färden gick mot norr under en månads tid. Så slutligen började landskapet förändras och Paléen inträdde i Kullahusområdet. Det var tomt på människor men rymde sällsamma byggnader och konstruktioner fyllda av funktionell skönhet och odlingar av främmande arter. Han beslöt att avteckna det han såg, göra noggranna uppteckningar och mätningar samt insamling av preparat. När Paléen senare återvände hem blev han inte trodd när han berättade vad han upplevt och platsen gick heller inte att återfinna. Så småningom började han själv tvivla på vad han upplevt.

Kullahusets hemlighet visades första gången på Galleri Aronowitsch år 1971. Utställningen har sedan dess visats på flera olika platser, bl a på Liljevalchs för några år sen. Jag blev redan från början helt fascinerad och kände mig hemma i den science-fictionvärld som Sten Eklund beskrev. Kanske är det en utflykt i fenomenologi, kanske en betraktelse över språkets otillräcklighet att beskriva det outsägliga, kanske bara en bra science-fictionberättelse. Jag gillar 1800-talsperspektivet, Eklund studerade vetenskapliga skrifter från tidigt 1800-tal för att få till rätt stämning i Paléens skildring av sitt besök i det mystiska området vid Kullahuset.

Sten Eklund (1942-2009) är idag inte speciellt känd för något annat än just Kullahusets hemlighet. Han har i dagarna uppmärksammats med en dokumentär på TV och en nyutkommen bok om projektet som innehåller både de tidigare utställningarnas bilder: fina glasmålningar, akvarellerade etsningar samt texter av Eklund, Torsten Ekbom, Ulf Linde och Lotta Lotass. Dessutom såg jag att några påpassliga konstsäljare bjudit ut några glasmålningar av Eklund på Bukowskis.

De texter i boken som behandlar Kullahusets hemlighet teoretiserar runt verket och söker inlemma det i ett idéhistoriskt sammanhang. Sten Eklund själv skriver att projektet är ”en förevändning att skildra hur en person (du eller jag) kan tänkas uppleva det hon inte förstår, att berätta sätt hon väljer att ta itu med de problem som uppstår när man närmar sig det okända. Det man inget vet om innan

Kullahuset skildrar mina upplevelser och mina minnen. Paléen går omkring med mina fördomar. I skolan lärdes jag: Saklighet, objektivitet och självbehärskning, allt värdefulla egenskaper i modernt samhälle. Men jag kan inte berätta om min sorg, eller min längtan, eller mina drömmar, eller mina missuppfattningar (för att inte tala om kärleken eller ömheten) annat än som funktioner i ett socialt sammanhang. Mig själv kan jag inte berätta eftersom språket tillhör samhället.—- Det är bara om föremålen vi kan tala


Sten Eklund: ”Kullahusets hemlighet. Med texter av Torsten Ekbom, Ulf Linde och Lotta Lotass”
Bonniers 2016, 136 s. ISBN: 9789100146122

Bokrecension av Clemens Poellinger i SvD 8 maj 2016
Bokrecension av Kristian Fredén i Kristianstadsbladet 22 april 2016

Andra bloggar om , , , , ,

Publicerat i böcker, konst, samtidskonst | 5 kommentarer