Sicilien (3) – Villa del Casale.

Modell av Villa Casale
Modell av Villa Casale

Villa del Casale som varit täckt av jord efter ett jordskred under medeltiden nyupptäcktes i början av 1800-talet av plundrare som var ute efter antika mynt och andra lösa föremål. Successivt grävdes villan ut under 1900-talet. Länge har det varit mycket omdebatterat vem den jättelika villan ursprungligen tillhörde. En stark kandidat är Diocletianus medkejsare under fyrkejsardömet Marcus Aurelius Valerius Maximianus, kallad Heraclius (ca 250-312 vt).

Diocletianus eftersträvade en ordnad succession i Romarriket och var ovanlig nog att pensionera sig själv jämte Maximianus år 305, Diocletianus i kejsarpalatset i nuvarande Split i Kroatien och Maximianus enligt teorin alltså i Villa del Casale nära Piazza Armerina på Sicilien. Fyrkejsardömet, tetrarkin infördes av Diocletianus (245-316) strax efter trontillträdet 284 vt. Tronens ansvar delades av två kejsare med titeln augustus och två vicekejsare med titeln caesar.

En annan föreslagen ägare av villan är Maximianus son kejsar Maxentius (278-312 vt) som omkom i ett inbördeskrig i samband med slaget vid Milviusbron i Rom 28 oktober 312. Efter slaget trädde Konstantin fram som ensam kejsare och fyrkejsardömet upphörde. Och Milviusbron som fortfarande spänner över Tibern är nu en plats för den nya sedvänjan att förälskade par bekräftar sin kärlek med att fästa ett hänglås vid bron och kasta nyckeln i sjön (I Stockholm är motsvarande plats Västerbron).

Villa del Casale är verkligen furstlig både till storlek och när det gäller de helt fantastiska mosaikgolven, det finns också andra tecken som tyder på en kejserlig brukare med militära intressen så Maximianus eller sonen Maxentius är väl inga orimliga förslag på troliga ägare.

Villa del Casale
Villa del Casale. Hjort. (klicka!)
Villa del Casale
Villa del Casale. Sjöfågel.
Villa del Casale
Villa del Casale. Mönster.

På grund av omfattande reparationsarbeten har man just nu bara tillträde till ett fåtal av de många rummen i villan, men det är mycket nog. På 1970-talet försågs hela anläggningen med tak av transparent korrugerad plast som skulle skydda golven. Men det visade sig att värmen blev så hög att det ursprungliga bindemedlet i mosaikerna tog skada så nu byter man ut både bindemedel och tak.

Villa del Casale
Otroligt skickligt lagd mosaik i väl avvägd
rytm och med skuggor.
Villa del Casale
Jättelika sammanhängande motiv.

Som framgår ovan är det så gott som omöjligt att ta bra bilder av golven när solen lyser genom plasttaken och kastar skuggor. Men golven är ändå otroligt imponerande, både bildmässigt och hantverksmässigt. Företrädesvis jaktscener. Många herkulesbilder.

Villa del Casale
Gymnaster.
Villa del Casale
Bikiniflickornas rum med golvet inlagt ovanpå ett
äldre golv.

De berömda bikiniflickorna iklädda subligar och stropkion håller till i ett ganska litet rum där golvet tydligen har lagts om. När man grävt fram det undre golvet framträder ett mönsterlagt mosaikgolv. Man kan bara spekulera om varför någon i stället för abstarkta mönster ville ha kvinnliga gymnaster på golvet!

Enligt min guidebok över ”The Ancient Roman Villa of Casale” skulle rummet ursprungligen ha använts av tjänarinnor till husets härskarinna, domina, som hade sina rum i närheten. Tjänarinnestatusen betecknas av att golvmosaiken består av mönster och inte figurer. När golvet senare lades om med bikinimotivet ändrade rummets användning, till exakt vilken är dock oklart.

Jag skulle gärna vilja återvända och se resten av villan så småningom när reparationerna blir färdiga för det finns helt otroliga mosaiker som inte är tillgängliga idag, exempelvis musikanter och ”den lilla cirkusen” samt mytologiska motiv, Odyssevs i Polyfemos grotta, Eros och Pan, Herkules stordåd osv.

Artiklar i serien Sicilien:
1) Magna Graecia
2) Syracusa
3) Villa del Casale
4) Normanderna
5) Sture Linnér: ”Sicilien: strövtög i rummet och tiden”
6) Arkeologiska museet, Palermo

Andra bloggar om: , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, konst, konsthistoria. Bokmärk permalänken.

3 svar på Sicilien (3) – Villa del Casale.

 1. hans yngve skriver:

  Mycket intressant ,hittade denna blogg just precis, av en händelse. På samma sätt som jag ”ramlade”över Villa Casale när jag körde runt i en hyrbil på Sicilien för en 15 år sedan. Vad spännande att höra att det finns fler mosaiker där. Skulle vara fantastiskt att få återse La Villa ånyo.
  Som jag är dekorationsmålare passade jag på att föreslå en utsmyckning med ”bikini-flickorna´´som gymnasisterar i en bastu-anläggning som byggdes på Kommendörsgatan för c:a 10 år sedan. Den blev målad där på en vägg och mosaiken imiterades med fogar och allt !
  // Hans Yngve

 2. Börje skriver:

  Hans Yngve: Jo det finns tydligen mycket mer att se vid villan än som är öppet för allmänheten för närvarande. Men man lär väl få vänta några år. I varje fall verkar det som om man håller på att rusta upp för kommande turisttillströmning med nybyggda försäljningsställen mm i stället för nuvarande ”tältläger” utanför anläggningen.

  Väggdekorationen på Kommendörsgatan låter intressant. Finns det någon bild på den? Tittade in på din hemsida, men tyvärr verkar länkarna där inte fungera.

 3. Pingback: Sicilien (5) – Sture Linnér: ”Sicilien. Strövtåg i rummet och tiden.” | Börjes konstblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + = sex