Einar Jolin på Liljevalchs

Einar Jolin: Utsikt från Söders höjder
Einar Jolin; Stockholm från Söders höjder

Einar Jolin är en konstnär vars bilder man för inte så länge sen kunde se hänga på Auktionsverket och liknande ställen till salu för vad jag minns rätt överkomliga priser. Inte alls dålig men knappast något som ligger i tiden direkt. Och nu hänger ett 140-tal målningar av Jolin i Liljevalchs salar. På en sån stor utställning ser man verkligen de kvaliteter som utbudet på Auktionsverket inte riktigt räcker till för att påvisa.

På konsthallens visning får vi veta att Jolin är aktuell just nu genom att vår tid liksom Jolins konst speglar ytan, det ytliga! Han var tidigt inspirerad av Matisse och strävade liksom denne efter en meditativ konst som utstrålar skönhet. Där fick jag som på beställning just det jag tjatat om här på bloggen, fast det naturligtvis är konsthistoria snarare än samtidskonst.

Men Jolin får några ordentliga pluspoäng på min betygsskala efter denna utställning. Här finns massor av verkligt bra måleri och bilder jag aldrig sett förut. De väl nyanserade himlarna och andra ytor måste man nog se i original på nära håll för att uppleva. En gråtonad bordsyta i en till synes totalt omöjlig nyans blir helt rätt i bildens sammanhang. De små nästan osynliga färgfläckarna på ett snäckskal som ger precis den pärlemorlyster som snäckan ska ha. Det karaktäristiska sättet att placera ut träd, människor, hundar, föremål med inbördes stora avstånd, nästan aldrig överlappande eller i klungor. Människor går på rad som en vaktparad, bilar med ordentliga säkerhetsavstånd. De många fina Stockholmsbilderna. Han är bra Jolin. Ojämn men bra.

Andra bloggar om: , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Einar Jolin på Liljevalchs

  1. Minerva skriver:

    Å, hans bilder är fantastiska! Längtar efter att se utställningen.

  2. Börje skriver:

    Minerva: Se den!

  3. Stina skriver:

    Håller med. Har du boken till utställningen? Sen såg jag att dom tydligen lagt upp en massa fina bilder här:
    http://www.liljevalchs.se/utstallningar/

  4. Börje skriver:

    Stina: Nej boken har jag inte, men bilderna på Liljevalchs hemsida har jag förstås sett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + = åtta