Robert Harris: ”Faderland”

Hitlertemat börjar väl bli lite utnött nu men jag kunde inte motstå att läsa Faderland som är Robert Harris första roman, utgiven 1992 och nyligen kom ut i pocket på svenska. Det är en kontrafaktisk berättelse förlagd mestadels i Berlin år 1964 som det kunde ha tett sig om Tyskland vunnit kriget.


Robert Harris: ”Faderland”
Bookmark pocket 2019, 393 s.

Adlibris Bokus

Robert Harris tror jag är precis rätt författare för att hitta på en sån här historia. Tyskland vann kriget genom att byta kodsystem så att britternas knäckande av Enigmakoden inte hade någon inverkan på det tyska u-båtsvapnets härjningar. Man kunde därmed svälta ut britterna genom att torpedera deras försörjningsleder. På östfronten följde man inte Hitlers strategi som splittrade de tyska styrkorna. I stället kraftsamlade man i söder och kunde säkra livsmedelsförsörjningen i Ukraina och oljeförsörjningen i Kaukasus.

Det börjar med ett lik och en kriminalpolis, sturmbannführer Xavier March, vars kader numera är integrerad i SS. Intrigen tätnar vartefter och spänningen ökar. Den kontrafaktiska miljön återges tämligen trovärdigt, det känns lite som Östtyskland på 1960-talet. Intressant är förstås det nya Berlin med Speers monstruösa kolossalbyggen som den 300 meter höga ”Rikets stora hall” och den 118 meter höga triumfbågen. Brandenburger Tor med sina 26 meter är en lilleputt i sammanhanget.

Själva deckarintrigen är spännande och trovärdig men de två huvudpersonerna tycker jag har alldeles för traditionella drag enligt en standarmall för deckare vanlig vid tiden då boken skrevs i början av 1990-talet: En polis med samvete och trassligt privatliv, träffar en mycket yngre amerikansk kvinnlig journalist – och vips så har dom ett förhållande samtidigt som en livsfarlig jakt på en statshemlighet för dem samman. Men idén bakom är intressant och som vanligt är Robert Harris noga med detaljerna. Många verkliga personer förekommer i boken. Deras historia följer enligt författaren verkligheten fram till år 1942. Odilo Globocknic var en groteskt grym människa i verkligheten och känns väl igen i romanen. Arthur Nebe är något mer nedtonad vilket troligen också stämmer med verkligheten. En rad andra namn på historiska personer förekommer också, men ska inte avslöjas här för att inte förta spänningen.

Lite intressant är också att en del historiska händelser som faktiskt inträffat under efterkrigstiden också lyckas få plats i Harris fantasiroman. Ett besök i Berlin av president Kennedy planeras verkligen och Den Europeiska gemenskapen existerar konstigt nog med sina guldstjärnor på blå botten.

Just idag när denna bloggpost skrivs finns i SvD 20190404 en artikel av Lars Linder ”Nazisternas brott ropar genom böcker och konst”. En målning av Leonardo da Vinci ”Damen med hermelinen” visas upp på en bild vid dess återförande till Polen i april 1946. Den målningen har också en viss betydelse i Harris roman.

Fler böcker av Robert Harris:
Konklaven
München
En officer och spion
”Dictator” – (Cicero trilogy part three)
”Lustrum” – (Cicero trilogy part two)
”Imperium” – (Cicero trilogy part one)
Cicerotrilogin finns numera i nya utgåvor på svenska
Pompeji

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ åtta = elva