Robert Harris: ”Lustrum” – (Cicero trilogy part two)

Det var nog tio år sen jag läste Imperium, första delen i Cicerotrilogin. Sen tappade jag bort utgivningen av uppföljarna ända till nu. Vad jag vet finns hittills märkligt nog ingen svensk översättning av Cicerotrilogins tre delar: Imperium, Lustrum och Dictator, trots att så många av Harris övriga böcker finns på svenska.
Rättelse 2019-04-16: Cicerotrilogin finns nu i en ny utgivning på svenska. Den ska tydligen ha översatts tidigare men jag hittade inte ett enda spår av en sådan översättning och läste därför böckerna på engelska.


Robert Harris: Lustrum. Arrow 2017, 464 s. ISBN: 9781784756154

Adlibris, Bokus

Robert Harris är känd för sina politiska thrillers och Lustrum och de andra böckerna i Cicerotrilogin faller också in i den kategorin. Harris håller sig noggrannt till den kända historien, men dramatiserar och åskådliggör ytterst skickligt.

Själva intrigen behöver knappast några tillägg, kända historiska fakta innehåller dramatik så det räcker. Det är historiska personer det handlar om, en förteckning med nästan alla namn som nämns i texten finns i slutet av boken, namn som går att googla på. Fantastiskt att det går att få fram så mycket fakta om personer som levde för tvåtusen år sen. Att handlingen tilldrar sig för så länge sen verkar konstigt nog inte ändra på särskilt mycket när det gäller det politiska spelet, koruption, intriger och rävspel. Miljön är dock antik romersk, kryddad med detaljer som stärker närvarokänslan.

Huvudpersonen i boken är förstås den romerske politikern och retorikern Marcus Tullius Cicero (106-43 fvt), men berättaren, bokens jag, Tiro har också en viktig roll. Han är Ciceros slav, sekreterare, och så småningom frigivne gode vän. Man vet att Tiro sannolikt skrev en biografi över Cicero som dock inte finns bevarad, men omnämns av flera antika författare. Kanske är det detta saknade verk som inspirerat Harris att skriva böckerna om Cicero.

I del två av Cicerotrilogin: ”Lustrum” har Cicero just valts till konsul, republikens högsta befattning. Han tillhör senatorsklassen och det konservativa partiet Optimaterna. Bland hans motståndare finns Lucius Sergius Catilina, som trots att han tillhörde senatorsklassen anslöt sig till det folkliga Populares politiska program. En annan motståndare var Gaius Julius Caesar. Och naturligtvis Publius Clodius Pulcher som lyckades få Cicero landsförvisad under en period.

I början av boken står Cicero på höjden av sin karriär, men slutet av boken blir en riktig cliffhanger då Cicero via intriger blivit bortmanipulerad och måste fly för att rädda sitt liv. Jag ser fram mot att läsa tredje delen Dictator!

Recensioner:
Charlotte Higgins i The Guardian 2009-10-17: ”Lustrum by Robert Harris. This gripping story of Cicero has modern parallels

Fler böcker av Robert Harris:
Dictator – Cicero trilogy part III
München
Imperium – Cicero Trilogy part I. I samma blogpost: Stewe Claeson: ”Tiro”
Pompeji

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

1 svar på Robert Harris: ”Lustrum” – (Cicero trilogy part two)

  1. Börje skriver:

    Upptäckte just att Robert Harris Cicerotrilogi visst har översatts till svenska. Den är dock utsåld sen länge, men kan antagligen hittas på bokborsen.se eller på biblioteket. Det 1 heter Imperium, del 2 Konspiration, del 3 har jag inte hittat någon svensk titel på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + tre =