Robert Harris: ”Dictator” – (Cicero trilogy part III)

Den föregående delen i trilogin The Cicero Trilogy Part II,Lustrum slutar med att Cicero tvingas lämna sin familj hos sin bror Quintus och fly för att rädda livet undan Clodius hejdukar som närmar sig hans hus med flammande facklor. På avstånd ser han sitt hem brinna och från Marsfältet hörs hornsignaler från Caesars armé som anträder marschen mot Gallien. Caesar har fått bekräftat att Cicero är på flykt och därmed inte längre utgör ett hot mot Caesar för hans lagöverträdelser.

Den tredje delen ”Dictator” börjar med Ciceros liv i landsflykt. Efter en överenskommelse med Caesar som upphäver landsförvisningen följer Ciceros triumfatoriska återkomst till Rom.


Robert Harris: Dictator (The Cicero Trilogy Part III)
Arrow 2016, 544 s. ISBN: 9781784756161

Adlibris Bokus

Cicero har i och med överenskommelsen med Caesar förbundit sig att aldrig mer ägna sig åt politik. Men han har förstås svårt att hålla sig borta. Efter det första triumviratets upplösning – det mellan Caesar, Crassus och Pompejus – hamnar Cicero i Grekland tillsammans med Pompejus, men deltar inte aktivt i inbördeskriget mot Caesar. Pompejus besegras vid slaget vid Farsalos år 48 fvt. Skildringen kulminerar med mordet på Caesar den 15 mars år 44 fvt varefter Caesars ställföreträdare Marcus Antonius övertar ledarrollen. Den dramatiska efterföljden där den unge Octavianus lyckas skapa ett andra triumvirat mellan Markus Antonius, Lepidus och sig själv skildras trovärdigt. Och förstås proskriptionen av Roms 2000 rikaste personer som mister sina liv och sin egendom för att triumvirerna ska kunna avlöna sina trupper.

Även personskildringarna är träffande. Cicero själv som den i grunden gode försvararen av republiken, men inte utan fel. Efter att ha deltagit i krig i sin ungdom blir han pacifist, men måste senare rucka på sin övertygelse. Han visar stort mod i kampen för republiken; Caesar med psykopatens alla egenskaper, en brilliant strateg, en charmerande men arrogant man som inte bryr sig om människoliv, vare sig andras eller sitt eget; Den nästan osynlige Tiro, alltid lojal med Cicero även när han egentligen inte håller med Cicero i allt.

Kvinnor har ingen framträdande roll i boken, men det hade de förstås inte i verkligheten heller, men de var knappast betydelselösa. Ciceros hustru Terentia spelar en viss roll, liksom hans dotter Tullia. Och så den vidlyftiga Clodia

Jag undrar lite över hur författaren har kunnat skapa en så stark och väl sammanhållen berättelse baserad på 2000-åriga källor som väl ändå borde innehålla en hel del luckor. När jag googlar lite för att kontrollera fakta får jag överallt bekräftelse på att författaren följer historien så som den är känd. Kanske har han ändå gjort några tillägg för att få ihop en helhet i berättelsen? Till exempel Tiros besök hos Caesar i Gallien, eller hans förbindelse med slavkvinnan Agathe. Hände det verkligen? Kanske, kanske inte men allt känns trovärdigt.

Den här perioden är en av de allra mest omvälvande i världshistorien. Romarriket övergår från republik med en viss grad av demokrati och folkligt inflytande till ett diktatoriskt kejsardömme. Parallellen med nutiden känns uppenbar med tanke på den strävan efter mera auktoritära styrelsesätt som blivit vanlig på många håll.

Recensioner:
Stephanie Harris, The Guardian 2015-10-18: ”Dictator by Robert Harris review – a remarkable literary achievement
Tom Holland, The New York Times 2016-01-08: ”‘Dictator,’ by Robert Harris

Fler böcker av Robert Harris:
Faderland
Konklaven
München
En officer och spion
”Dictator” – (Cicero trilogy part three)
”Lustrum” – (Cicero trilogy part two)
”Imperium” – (Cicero trilogy part one)
Cicerotrilogin finns numera i nya utgåvor på svenska
Pompeji

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

1 svar på Robert Harris: ”Dictator” – (Cicero trilogy part III)

  1. Börje skriver:

    Mary Beard meddelar på sin blog att Robert Harris Cicerotrilogi har satts upp som teater. Föreställningen omfattar tydligen enbart de två sista delarna, men blir ändå i längsta laget.
    Robert Harris’s Cicero on stage in London

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sju + åtta =