”Party for Öyvind” på Sven-Harrys Konstmuseum 9/9 2021 – 23/1 2022

Sven-Harrys Konstmuseum firar 10-årsjubileum med en stor och fullmatad grupputställning med Öyvind Fahlström i centrum. Fahlström (1928-1976) blev inte så gammal, men han hade stora framgångar med sitt konstnärsskap inom konst, poesi, drama med fler ämnen.

Fahlström hade vidsträckta internationella kontakter. Utställningstiteln ”Party for Öyvind” anspelar på inbjudningskorten utsända av Claes Oldenburg till den stora fest till Fahlströms ära som gick av stapeln i New York 1967, med flera hundra deltagare. Utställningen på Sven-Harrys visar också verk av en mängd andra konstnärer, det är en grupputställning från ungefär samma tidsperiod, femtiotal till sjuttiotal, men framför allt sextiotal då så mycket nytt hände.


Öyvind Fahlström, utan titel, 1958

Fahlströms bilder nästan exploderar av fantasi. Han var under perioden 1960-1975 gift med konstnären Barbro Östlihn. Hon har haft stor inverkan på Fahlströms konstnärskap då hon medverkat till att färdigställa hans tavlor.


Öyvind Fahlström: ”Den galiziska suggan” 1960


Öyvind Fahlström: ”Kalas på MAD” 1957-1959


Öyvind Fahlström: ”The Cold War”, 1963-1965


Öyvind Fahlström: ”Section of World Map – A Puzzle”, 1973-1965


Ulla Wiggen: Översättare, 1967

Barbro Östlihn: ”299 Grand Street”, 1964

Jean Tinguely: ”Trois Points Blancs” 1955

Olle Ängkvist: ””, u.t. 1958

Utställningen är antagligen den största som Sven-Harrys har haft, det är mängder av intressant konst från en period då så mycket hände. Här finns riktiga tavlor, bilder i mängd. Den utspårade samtidskonsten som idag verkar ha lämnat måleriet och gått över till filosofi är för den konstintresserade ointressant. Känslan ersätts av intellektet. Jag är skeptisk. För att se konst får man numera gå bakåt i tiden.

Recensioner
SvD 2021-09-18, Clemens Poellinger: ”Härligt röjigt konstparty från det kreativa 60-talet
DN 2021-09-22: ”Generös historielektion om Öyvind Fahlström
Expressen 2021-09-15, Peter Cornell: ”På Öyvind Fahlströms party finns alla med
Aftonbladet 2021-10-04, Camilla Hammarström: ”Festprissen Fahlström var kompis med alla
Sveriges Radio, Karsten Thurfjell: ”Sven-Harrys konstmuseum firar 10 med party för Öyvind Fahlström
Konsten.net 2021-10-12, Andreas Gedin: ”Party för Öyvind på Sven-Harrys

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”Party for Öyvind” på Sven-Harrys Konstmuseum 9/9 2021 – 23/1 2022

  1. Jenny B skriver:

    Tack för din recension och de många välvalda bilderna! Jag vill också se den här utställningen. Jag tycker att det är så smart och välgjort att visa många andra verk från samma tid och samma kretsar så att man får se Öyvind Fahlströms verk i sitt sammanhang. Det ser jag fram emot att få uppleva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + nio =