John Chrispinsson: ”Den glömda historien. Om svenska öden och äventyr i öster under tusen år”


John Chrispinsson: ”Den glömda historien”
Om svenska öden och äventys i öster under tusen år”
Norstedts 2011, 442 s

Numera brukar Sverige betraktas som ett avlångt land. Så har det inte alltid varit. I Den glömda historien ser man Sverige som ett runt eller fyrkantigt land, ett land som inte i första hand blickade åt väster utan mer åt öster.

Berättelsen börjar i Åbo och Viborg i Finland och fortsätter med orter i Karelen. Nyen var en liten svensk stad som låg där numera Leningrad breder ut sig.

Språkvetaren Hugo Ekhammar skrev 1943 ”Det forntida Östsverige och svenskdomen”. Han menade att svenskarna kom först och var landets urinnevånare och finnarna kom sedan. Den finsknationella rörelsen hävdade tvärtom att finnarna var först och ”de aggressiva och krigshetsande svenskarna invaderade landet och tryckte ner finnarna”.

Forskningen idag anser att de åländska öarna och kusten kring dagens Nystad och Åbo var en del av svearnas värld från femhundratalet e.Kr. De betalade skatt till svearnas hövdingar och deltog i vikingarnas handelsresor och krigståg. De första kristna kom från väster på 1000-talet. Inflyttningen från väst ökade och det finns inga tecken på konflikter med en ursprungsbefolkning.

Under Magnus Ladulås startade bygget av Åbo slott ca 1280. I öster var fienden handelsrepubliken Novgorod som ogillade det ökande svenska intresset.

På femtonhundratalet började man kalla landskapen i öster för Finland, det namn som tidigare bara gällt Åbotrakten. Andelen svenskar uppskattades under Gustav II Adolfs regeringstid till en femtedel av den totala befolkningen.

Så fortsätter berättelsen om Finland med fokus på Åbo fram till vår tid. Boken innehåller långa kapitel om ”Viborg – våra drömmars stad” och ”Nyen – staden som försvann” och ”S:t Petersburg – dröm och mardröm”

De följande kapitlen behandlar historien i städer i Estland: ”Riga – den sturska staden”, ”Narva – Nära bli Sveriges huvudstad”, ”Dorpat – storsvensk tankesmedja” och ”Hapsal – huvudstad i skansenland

Kung Johan III utsåg fransmannen Pontus De la Gardie till överbefälhavare av de svenska trupperna. Vid Tyska ordens samanbrott hade Narva erövrats av Ryssland år 1558. Med en blodig massaker återtog Potus De la Gardie Narva 1581. Hans fortsatta segrar ledde till freden vid Teusina 1595 där ryssarna erkände Estland som svenskt.

Estländarna har verkligen haft en lång och svår väg att vandra tills en egen nation kunde bildas. Tyska orden och tyska adelsmän har varit makthavare sen medeltiden. Sverige tog över makten under 1500-talet.

Efter en kortvarig självständighet mellan första och andra värdskriget tillföll Estland Sovjetunionen efter överenskommelsen med nazityskland. För att skapa skräck hos esterna använde Sovjet samma metod som hemma i Ryssland – man fängslade och mördade en betydande del av den estländska befolkningen och sände en del österut i tvångsarbete. Att Tyskland senare invaderade landet blev kanske en lättnad för esterna eftersom det systematiska mördandet upphörde. Fast i det ”Ostland” som planerades skulle judar och ryssar inte få finnas. Men Sovjetväldet återkom förstås vid slutet av kriget och varade fram till 1990-talet.

Boken är full av fakta och personnamn, ibland kanske lite i överkant för att man ska orka följa med i texten. Det intressantaste avsnittet för min del handlade om Estland under 1900-talet. Boken innehåller en detaljerad redovisning av svensktalande ester och deras flykt till Sverige under 1940-talet. Enligt en folkräkning i december 1941 bokfördes 6487 svenskar i Estland. Jämfört med 1934 var det en minskning med 15 procent, mestadels beroende på den röda terrorn. Totalt 30000 estländare flydde till Sverige. Den svenska regeringen verkar ha handlat ganska undvikande av rädsla för represalier från Sovjet.

Recensioner:
SvD 2011-09-06, Dick Harrison: ”Östsverige dränkt i ett hav av glömska
Expressen, Lars Gustafsson: ”John Chrispinsson: Den glömda historien
Sveriges radio 2016-09-03: ”Östersjöregionens dramatiska historia

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ åtta = nio