Jag fortsätter träget att läsa Robert Harris böcker. Konklaven handlar om en omröstning om ny påve och intriger och händelser i samband med mötet mellan kardinaler från världens alla hörn. Det borde vara ett tacksamt ämne för Robert Harris som ju specialiserat sig på politiska thrillers. Men efter den femte eller sjätte omständliga påveomröstningen som de 118 kardinalerna i Konklaven företar så blir jag faktiskt lite uttråkad. Ämnet är för mig tämligen okänt men samtidigt lite exotiskt.
Först efter den sjunde omröstningen (s 237) börjar det hända saker. Upplösningen innehåller förvisso en del dramatik och några politiskt korrekta slutsatser. Eller som jag uppfattar det: katolska kyrkan bör moderniseras och verklighetsanpassas och stå upp mot korruption och ondska.
Robert Harris: ”Konklaven”
Bookmark förlag Pocket, 2018, 285 s. ISBN: 9789188545053
Adlibris Bokus
Om du är speciellt intresserad av katolska kyrkan eller nyfiken på hur ett påveval går till i detalj är Konklaven en bok för dig. Trots allt är Harris en lysande författare, han får även det tråkiga att glimma till ibland. Tro nu inte att jag är emot katolicismen eller kyrkan överhuvudtaget, de är viktiga delar av civilsamhället, anrika institutioner som ger stabilitet. Något som behövs i denna tid när extremismen växer oroväckande.
Fler böcker av Robert Harris:
Faderland
München
En officer och spion
”Dictator” – (Cicero trilogy part three)
”Lustrum” – (Cicero trilogy part two)
”Imperium” – (Cicero trilogy part one)
Cicerotrilogin finns numera i nya utgåvor på svenska
Pompeji