Axel Munthe och kronprinsessan Victoria

Anders Wahlgrens dokumentär ”Förbjuden kärlek” om Axel Munthe och kronprinsesssan Viktoria är en fantastisk film. Otroligt vad som går att åstadkomma med filmklipp och foton från tiden då filmkameran knappt ens hunnit komma i bruk. Jag trodde vi sett nästan alla gamla journalfilmer från omkring förra sekelskiftet, men uppenbarligen finns mängder med filmsnuttar som knappast visats. Att samla så mycket säkerligen svåråtkomligt material och sätta ihop det till en sammanhållen berättelse är ett storverk. Bilderna är uppiffade med lagom mycket ljudillustrationer på rätt ställen.


Läkaren Axel Munthe (1857-1949) och kronprinsessan Victoria av Baden (1862-1930).
Bild: Folkets bio

Av de två huvudpersonerna läkaren Axel Munthe och kronprinsessan/drottningen Viktoria hörs rösterna gestaltade av Peter Andersson och Marie Richardson och berättelsen förs framåt av dialogen. Jag hade förväntat mig en skådespelarrekonstruktion men detta dokumentära angreppssätt är förstås ett mycket bättre sätt att bibehålla känslan av autenticitet. Det fungerar mycket bra. Det poetiska anslaget och känslan av fin-de-siècle griper tag. Men filmen innehåller också en del skildringar av världshändelserna, som jordbävningen i Messina 1908 och första världskriget.

Jag undrar lite över hur mycket verklighetsbakgrund som finns bakom den enligt tidens mått skandalösa relationen mellan en ofrälse och en gift kunglighet. Är dialogen påhittad? Viktorias samling av brev blev ju till största delen förstörd efter hennes död 1930. Men uppenbarligen inte allt. I Bengt Jangfeldts bok ”En osalig ande. Berättelsen om Axel Munthe” finns bilder av originalbrev, där i varje fall några meningar ligger till grund för repliker i filmen. Mycket kan förstås vara gissningar, men säkert inte långt från verkligheten.

Dessutom ingår några korta filmsekvenser i nutid från San Michele. Kan det finnas någon vackrare plats på jorden? När jag just formulerat den meningen ser jag att Munthes vän författaren Henry James sagt precis detsamma. San Michele har ju dessutom inspirerat utformningen av Solliden på Öland som uppfördes på initiativ av kronprinsessan Viktoria med Torben Grut som arkitekt.


Axel Munthe: ”Boken om San Michele

Bengt Jangfeldt: ”En osalig ande. Berättelsen om Axel Munthe

Anders Wahlgren har bland mängder av andra dokumentärer även gjort “Staden i mitt hjärta” om rivningsraseriet och förstörelsen i Stockholm på 1960-talet.
Axel Munthe är en fascinerande person, en outsider med ett närmast osannolikt liv. Nog måste det ha gjorts någon film om honom tidigare? Om inte så är det bara att hoppas på att Anders Wahlgren tar sig an det jobbet.

Recensioner: SvD, Sydsvenskan, Metro, DN.

Andra bloggar om , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i 1800-1900-tal, böcker, film och TV. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sex + = nio