Nobelhuset


Från demonstrationen 25 april 2016 mot förläggning av Nobelhuset på Blasieholmen

I dag förväntas man i Stockholms Stadshus besluta att bygga det omdiskuterade Nobelhuset på Blasieholmen. Motdemonstrationen var välbesökt, säkert minst 1000 deltagare så långt jag kunde överblicka, alla fick inte plats på planen framför Stadshusets gavel.

Det var en välordnad och kraftfull demonstration arrangerad av Bevara Blasieholmen med ett antal talare laddade med övertygande argument mot att förlägga Nobelhuset på Blasieholmen. Talarna representerade både berörda organisationer, politiker och ett antal kulturellt engagerade.

Jag har ytterst svårt att förstå varför man absolut måste placera huset just på Blasieholmen, i mitten av ett redan överexploaterat centrum och med en destruktiv inverkan på stadsmiljön. Argumenten för den placeringen håller helt enkelt inte. De flesta talare på demonstrationen såväl som publikreaktionerna tyder på att Hagastaden är det självklart bästa läget för en institution med anknytning till forskning. Den jättelika parkeringsplatsen bredvid Wennergren Center som stått tom i många år skulle vara perfekt. Gångavstånd till KI, KTH och Universitetet. Och på den tomten skulle David Chipperfields förslag till byggnad passa in.

Trots dagens beslut är ärendet långt ifrån över. Nu lär det väl bli överklaganden. Socialdemokrater, Moderater och Centerpartister i Stadshuset är de som driver på kulturmordet. Kanske kan man som en sista lösning hoppas på att det blir ny politisk majoritet i Stadshuset efter nästa val och därmed en vettigare placering av Nobelhuset – om det nu överhuvudtaget behövs. Ingen nobelprisutdelning i Tengboms fina konserthus, ingen nobelmiddag i Blå hallen i Stadshuset, ingen flaggparad av studentorganisationerna, ingen kungamiddag, ingen dans i Gyllene salen. Vill man överhuvudtaget bry sig om att ha TV-sändning från en vanlig konferenslokal?

Kanske läge att påminna om den tidigare förstörelsen av Stockholms centrum. De ansvariga borgarråden står inte högt i kurs idag.

Uppdatering:
Stockholm skylines rapport från debatten före beslutet i Stadshuset, här.

Andra bloggar om , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i arkitektur, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + fyra =