Landesmuseum für Vorgeschichte i Halle

Landesmuseum für Vorgeschichte i Halle i Tyskland, är ett av världens äldsta arkeologiska museer, grundat 1819. Jag hörde först talas om museet i Karin Bojs bok: “Min europeiska familj, de senaste 54000 åren” och fick nyligen tillfälle att göra ett kort besök i museet under en rundresa i östra Tyskland.


Landesmuseum für Vorgeschichte i Halle ser ut som en riddarborg, men så är byggnaden också närmare 200 år, men museet är nyrenoverat. Affischen med rubriken ”Krieg” syftar på en tillfällig utställning om slaget vid Lützen 1632 där man gjort utgrävningar.

Arkeologiska museet i Halle, Landesmuseum für Vorgeschichte är ett toppmodernt museum med pedagogiskt och estetiskt välordade utställningar av bronsålder o neolitikum inkl neandertalare. En hel stor långvägg tätt dekorerad med hundratals stenyxor, fina rekonstruktioner av neanderthalmänniskor, interaktiva skärmar, fina monterutställningar med föremål, suggestiv belysning.


Det gick tyvärr inte att ta bilder inne i museet, så det blev bara denna bild av en mammut och en rekonstruerad neandertahlmänniska

I det här området i Europa finns rester av solobservatorier som kan ha använts för att fastställa vårdagjämningen. En tidig teori var att det skulle hjälpa bönderna att avgöra när man skulle så och skörda, men numera tror man att bönderna klarade den detaljen själva av erfarenhet. Solobservatorierna hade nog snarare nån slags religiös funktion, de användes också som begravningsplats.


Solobservatoriet i Goseck (Rekonstruerat)

Det mest kända av flera solobservatorier är Goseck en bit utanför Halle. Det är äldre än Stonehenge och de Egyptiska pyramiderna. Kanske byggdes det av de jordbrukare som kom till området för 7500 år sen. Tidigare fanns här jägare.

Gosek hann vi tyvärr inte med att titta närmare på, men dessa anläggningar visar ändå hur viktig och avancerad astronomin var redan för flera tusen år sen, bland annat för att hålla reda på årstidsväxlingarna.

Museets viktigaste föremål och sedan 2013 klassat som världskulturarv är himmelsskivan från Nebra. Vid fyndplatsen för himmelsskivan som grävdes ner ca 1600 fvt (men kan vara flera hundra år äldre), vid Mittelberg ska också finnas en utställningslokal med observatorium bl a om uneticekulturen – den tidiga bronsålderskultur där klockbägarefolket i väster smälte samman med snörkeramiker i öster och bronsåldern började för ca 4300 år sedan.


Himmelsskivan från Nebra i brons och guld, ca 30 cm diameter, användes för att bestämma vårdagjämningen. Fullmåne, nymåne och stjärngruppen Plejaderna avbildas på skivan. Månen och Plejaderna ska stå i ett bestämt förhållande till varandra vid vårdagjämningen. Avancerad astronomi. [wiki]

Nebraskivan hittades av plundrare med metallsökare 1999. Historien om fyndets efterspel och juridiska hantering blev stoff för lokalpressen i många år.

Andra bloggar om , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i förhistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Landesmuseum für Vorgeschichte i Halle

  1. Jenny B skriver:

    Tack för din intressanta post från ett spännande museum! Med tanke på hur grundliga och pedagogiska tyska muséers utställningar brukar vara, kan jag föreställa mig hur väl allt är presenterat. Kopplingen till närmiljön och de 7500 år gamla observatorierna ger ju en extra dimension till det som visas.

    Extra stort tack för att du visade den vackra och fantasieggande Himmelsskivan! Just i förrgår hörde pojkvännen och jag om den på radion medan vi satt i bilen. Den var ju ännu vackrare än jag kunde tänka mig! Nu vill pojkvännen besöka Halle. 🙂

    • Börje skriver:

      Visst är himmelsskivan fascinerande! Den känns nästan lite magisk. Museet visar på en särskild avdelning hur skivan användes. Man blir imponerad av bronsåldersmännikornas intellektuella förmåga. Klart ni ska åka till Halle och ta en titt, hela museet är verkligen sevärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sju + två =