Mary Beard

Ida Östenberg skriver i dagens SvD en understreckare om den brittiska antikhistorikern Mary Beard: ”Fenomenal historiker blåser liv i Romarna”. Mary Beard är verkligen värd uppmärksamheten, hon brukar räknas som en av antikforskningens få verkliga celebriteter.

Artikeln handlar främst om Beards senast publicerade verk, hennes 600 sidor tjocka magnum opus ”SPQR” som behandlar antikens Rom från de äldsta arkeologiska spåren av en bosättning omkring 1000 f Kr fram till år 212 e Kr, då kejsar Caracalla ut­färdade ett edikt som gjorde alla fria invånare i det romerska riket till medborgare. Boken finns ännu så länge bara på engelska.

Jag har inte hunnit läsa SPQR men har med stor behållning läst några av hennes tidigare böcker som ”Pompeji” (finns också på svenska) och ”Confronting the Classics” plus några kursböcker. Och så TV-serien i tre delar om det antika Rom ”Meet the Romans” (Möt Romarna) som jag tror gått både på Kunskapskanalen och Viasat History. Beard cyklar här omkring i Rom och berättar om de vanliga romarnas liv under antiken. Mycket intressant.

Ida Östenberg lyfter också fram Beard som en kvinnlig förebild. En del av hennes förbluffande meritlista återges i artikeln.

Mary Beard skriver också ganska flitigt på en blogg A Don’s Life där hon tar upp både högt och lågt, inte bara ämnen inom antikforskningen.

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker, film och TV, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

2 svar på Mary Beard

  1. Jenny B skriver:

    Jag blev riktigt intresserad av att läsa SPQR efter den understreckaren. Så bra att du gillar hennes tidigare böcker! Meet the Romans verkar också som en riktigt rolig serie, så den titeln skall jag hålla i minnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fyra = sju