Lena Andersson om relativism och verklighet

Lena Andersson har skrivit en kort men kärnfull artikel i Axess nr 9/2015 i temanumret om ”Vår tids stora kulturfråga” där tolv skribenter skriver varsin kort artikel. Anderssons artikel har titeln “Ta strid för verkligheten” och riktar knivskarp kritik mot relativismen.

En kvinna med viktproblem får av sin terapeut veta att “hunger är en social konstruktion”. Andersson menar att det lilla tankefelet visar att kunskapsteori är en viktigare kulturfråga än man kunnat tro. Essensen i socialkonstruktivismen är att inget är naturgivet. Hon menar att denna föreställning inte grundar sig på postmodernismens tidsepok utan härrör från radikalskepticismens världsbild som är en variant av nihilism och har gamla anor.

Det är enbart genom ontologisk nihilism man kan nå slutsatsen att alla systematiseringar, normer och bedömningar som uppstått i mänskligt liv är godtyckliga. Franska filosofer som Foucault, Derrida och Lacan vidareutvecklade idéerna på 1960-talet och fick relativismen att framstå som en frigörelseprocess. Relativismen kan ges sken av liberalism, men Andersson menar att frigörelse inte alls förutsätter relativism. Den liberalism som grundar sig i nihilism förväxlar frihet med utlevelse.

“Nihilism och värderelativism är inte någon bra grund för goda och jämlikt frihetliga värden. Om inget kan sägas om det sanna, goda och rimliga i världen kan inget heller sägas om det falska, skadliga och orimliga. Om förnuftet och individen är dekonstruerade återstår oss inte mycket.”

Andersson skriver att hon med intresse och förundran väntar på nästa steg i den nihilistiska sofismens strid mot verkligheten. Det gör jag också, med ett litet tillskott av oro, för dårskapen har starka företrädare och det gör mig nervös.

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + nio =