Mary Beard: ”Confronting the Classics – Traditions, Adventures, and Innovations”


Mary Beard: Confronting the Classics – Traditions, Adventures, and Innovations
Liveright Publishing Corporation 2013, 310 s
ISBN13: 9780871407160

Svt Kunskapskanalen har nyligen visat serien ”Möt Romarna” i tre delar, som ännu en tid finns att se på svt.se/play. I programmet åker presentatören Mary Beard runt Rom på cykel och visar och berättar om hur vanliga romare levde för tvåtusen år sen och hur staden kunde ha sett ut då.

Mary Beard är professor i classical studies i Cambridge och är enligt New York Times så nära man kan komma en celebritet inom antikforskningen. Hon skriver på bloggen ”A Don’s Life” både om antiken och sin nutida vardag. Alltid väl påläst, intressant och oförvägen.

I sin senaste bok Confronting the Classics har hon samlat egna texter från bokrecensioner och essäer under de senaste decennierna. Inledningsmeningen i förordet säger en del om författarens vidsynta hantering av ämnet: “Den här boken är en guidad tur genom antikvärlden från det förhistoriska palatset vid Knossos på Kreta till den påhittade byn i Gallien där Asterix och hans vänner ännu håller ut mot romarna”.

Boken ger en bra översikt över antikämnet med tonvikt på Rom och Grekland. I ett trettiotal kapitel i behändigt format på 5-10 sidor får vi möta eller återuppliva bekantskapen med personligheter som Sapfo, Alexander den store, Hannibal, Julius Caesar, Kleopatra, Caligula, Nero, Boudicca, Tacitus och många fler. Mary Beard inleder varje kapitel med egna reflexioner över ämnet och tillhandahåller en mängd intressanta detaljer. Sen går hon i närkamp med den eller de författare vars skrifter är kapiteltextens utgångspunkt. Hon delar ut både ris och ros och har allt som oftast en avvikande mening.

Resonemangen är naturligtvis svåra för en lekman att värdera, men de ger insikt i problematiken som antikforskarna ställs inför. Ofta är problemet att utifrån ett ytterst bristfälligt underlag kunna dra slutsatser eller fylla i luckor. Ibland verkar de recenserade författarnas resonemang sväva ut väl mycket i spekulation. Men ibland kan de också genom minutiöst faktainsamlande skapa övertygande indicier på hur något egentligen förhåller sig. Ungefär som att hitta Higgspartikeln fast utan partikelaccelerator. Det tycker jag är spännande läsning.

Exempelvis kapitlet “Caligula’s Satire?” ger en för mig ny förståelse för statsskickets förändring från republik till envälde under Augustus och dess gradvisa förfall under Tiberius och senare, men främst förstås av Caligulas galenskap – alltså den kejsare som bland annat lät bygga ett palats för sin favorithäst och ville utnämna hästen till konsul. Det kan enligt Aloys Winterling: “Caligula a Biography” som recenseras i kapitlet tolkas som satir, Caligulas reaktion på hyckleriet och det servila smickrandet av överheten i den romerska kejsarregimen efter Augustus. Många av kapitlen är lika tänkvärda och alltid intressanta. Sammantaget blir det lite av antikens historia i koncentrat med många återupptäckter och en hel del överraskningar.

Mängder av skönlitteratur med antika ämnen har kommit ut även på senare tid. Vid läsningen av kapitlen om Cicero kommer jag att tänka på Steven Saylors antika deckare Gordianus med berättelser baserade på Ciceros rättsfall. Kapitlet om Boudicca kopplar jag ofrånkomligen till de första böckerna i Simon Scarrows Eagle-serie, som nu finns på svenska. Även Mary Beards bok är väl värd att komma ut i svensk översättning.

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fyra = åtta