Berlin igen (II) – Stadsmiljö, graffiti och väggmåleri

På Sorauer Strasse i det invandrartäta Kreutzberg har fasaderna klarat sig väl från krigets bombningar skriver Vallgren, och så ser det ut att vara. De flesta husen på gatan verkar också vara nyrestaurerade. Vad krigets bomber inte klarade har i stället en modern typ av bombning lyckats med. Här såväl som i stora delar av Berlin är husen svårt sargade av samtidskonst.

Sorauer Strasse
Samtidskonst på Sorauer Strasse
Sorauer Strasse
Socialkritisk samtidskonst på Sorauer Strasse

Ja det här med ”samtidskonst” ska förstås vara ironi, verken blir ju inte konst förrän de visas på galleri. Oerhört fånigt men så fungerar det om man vill göra förstörelse legitim. Jag läste just en bloggpost med rubriken ”Kritiken mot den borgerliga konsten känns igen” något som kanske passar in här, nämligen om 1970-talets marxistiska konstsyn där konstverket ansågs behöva en historisk och platsspecifik anknytning med syfte att avslöja maktförhållanden. Detta till skillnad från den borgerliga förlegade konstsynen där konstverket kan vara föremål för kontemplation och vara oberoende av historiska sammanhang. Ja jag försöker bara fatta, men det är verkligen inte lätt att begripa sig på samtidskonstens självplågeri. Det är klart att konst ska kunna vara föremål för kontemplation och till och med kunna vara vacker! Den behöver därför inte vara utan budskap.

Men jag är inte enbart negativ till graffiti. I Berlin finns massor med bra väggmåleri som imponerar, och dessutom applicerat på platser där det faktiskt fungerar som utsmyckning i stadsbilden.

Graffiti i Berlin
Väggmålning i Berlin. Signerad med
samma anarkistsymbol som i bilden
ovan, men med konstnärligt utförande.
Graffiti vid Bethaniendamm
Graffiti vid Bethaniendamm
Väggmålning vid Schwedter Strasse
Väggmålning som täcker en hel husgavel
vid Schwedter Strasse.
Kanske rent av ett beställningsverk?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, konst, samtidskonst. Bokmärk permalänken.

2 svar på Berlin igen (II) – Stadsmiljö, graffiti och väggmåleri

  1. I London gjorde man för några år sedan en rejäl satsning på legal graffiti eller ”street art”, som man ju också kan kalla det. Konstmuseet Tate moderns väggar var täckta av målningar och det fanns liknande ansatser på andra håll i staden.
    Jag tog en del bilder och de kan ses via länken nedan:

    http://carl-gustaf.blogspot.com/2008/08/street-art-london.html

  2. Börje skriver:

    Carl-Gustf: Fina bilder på din blogg!

    Det finns faktiskt en del bra street art i Stockholm, dock kanske inte i klass med utställningen på Tate Modern. Det jag har sett av graffiti på svenska gallerier imponerar inte särskilt, mest lite upphottade tags. Jag skulle vilja skilja mellan street art/väggmåleri och rena klottret. Men efter NUGs bedrifter i tunnelbanan här i Stockholm kan tyvärr även ren vandalism räknas som konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ nio = tio