Peter Pomerantsev: ”Ingenting är sant och allting är möjligt”

Titeln på boken ”Ingenting är sant – Allting är möjligt” låter som själva definitionen på postmodernism. Ryssland har också kallats det första helt postmoderna samhället. När man läst Pomerantsevs bok om den ryska makteliten är man böjd att hålla med, här verkar postmodern nihilism vara en överideologi.


Peter Pomerantsev: ”Ingenting är sant och allting är möjligt”
Ordfront, 2016, 259 s. ISBN: 9789170378980

Peter Pomerantsev föddes i Sovjetunionen 1977, han är brittisk medborgare, journalist och TV-producent. Han flyttade till Ryssland 2001 och arbetade i nio år på TV-kanalen TNT som producent av ”underhållningsdokumentärer”. Boken är skriven lite som en självbiografi med fokus på de människor han mött i sitt arbete. Och det rör sig både om TV-folk och de människor Pomerantsev möter under sina olika projekt, inte minst mäktiga och stormrika oligarker och gangsters med stort inflytande – de som har presidentens förtroende.

Men en och annan vanlig hederlig rysk medborgare figurerar också i boken. De för en ojämn kamp mot makthavarna. Den politiska oppositionen är nämligen också den kontrollerad av staten. Den verkar existera bara för att det ska se snyggt ut.

Företagare som Jana Jakovleva arresteras av den federala narkotikapolisen FSKN anklagad för narkotikaförsäljning. Hon är nämligen kemist och har en firma som säljer ett rengöringsmedel som används inom industrin. FSKN har utan förvarning narkotikaklassat en rad kemikalier som inte har ett dugg med narkotika att göra. Anledningen är att man då kan fängsla ägarna till företag som säljer produkterna och därefter ta över företagen och tjäna pengar på dem.

Man får intryck av att Ryssland idag styrs av gangsters. Det är intelligenta, ofta välutbildade personer som visar sig vara totalt hämningslösa. Kontrollen över media, inte minst TV är total. Samtidigt är indoktrineringen mycket smartare än under sovjettiden. Man behöver inte titta länge på t ex den engelskspråkiga ryska kanalen RT, Russia Today som finns tillgänglig över en stort del av världen innan man inser hur det går till. Det är inte minst via urvalet av nyheter och ämnen som man vinklar bilden av både Ryssland och västvärlden och bygger upp en fiendebild.

Intressant är också slutet av boken när Pomerantsev återvänt till England och skildrar de många stenrika exilryssarnas liv där. De försöker lära sig folkvett och anpassa sig i den främmande miljön, men verkar ändå vilsna.

Det här är en viktig bok. Ryssland är ännu värre ute än vad man kunnat tro. Det ser tyvärr inte ljust ut.

Fler böcker om Ryssland:
Karl Schlögel: Terror och dröm – Moskva år 1937
Kristian Gerner: Ryssland: en europeisk civilisationshistoria
Stig Fredrikson: Daterat Moskva : Rysslands väg leder bort

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, historia - samhälle, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

1 svar på Peter Pomerantsev: ”Ingenting är sant och allting är möjligt”

  1. Jenny B skriver:

    Sådana här berättelser om korruption är så sorgligt att läsa. Det finns driftiga, smarta människor som försöker skapa något, men när det går för bra kommer någon klåfingrig typ med försänkningar och stjäl det. Även om de inte bryr sig om människorna de utnyttjar; att de inte ser hur de sätter krokben för sig själva gång på gång så att de aldrig kommer vidare till ett bättre samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sex + = tolv