Umberto Eco: ”Foucaults pendel”

Samtidigt som jag äntligen börjat läsa Umberto Ecos ”Foucaults pendel” så kommer meddelandet om Ecos död. Hans första roman Rosens namn kom 1980, på svenska 1983. Foucaults pendel blev Ecos andra skönlitterära bok, först utgiven 1988.


Umberto Eco: ”Foucaults pendel”
Brombergs pocket 2001, 656 s. ISBN: 9789176088777

Focaults pendel som handlar om konspirationsteoriernas konspirationsteori är troligen hans mest komplicerade roman. Tempelherreorden från 1300-talet och senare samfund med ockulta intressen som Rosenkreuzare och många andra har en hemlig plan för att under en tidsrymd av sexhundra år ta makten över världen med hjälp av underjordiska telluriska strömmar.

Vännerna Casaubon och Belbo arbetar med ett bokprojekt där de samlar information för att skriva en parodi på den fåniga tempelherreplanen. Men deras fantasier och spekulationer tar med tiden överhanden och planen blir allvar när dolda krafter som vill bevara hemligheten är dem på spåren.

En smått fantastisk roman med många utvikningar och en god sammanställning av hur fantasi och drömmar kan ta över logik och vardagsverklighet. Boken är inte direkt lättläst för här har Eco verkligen varit frikostig med sina semiotiska kunskaper. Han älskar ju att strö omkring sig termer, begrepp och namn, gärna i långa listor, där det mesta är okänd mark för vanliga läsare utan fackkunskaper i semiotik. Men på något sätt gillar jag det ändå, det här sättet att sprida kunskap om ett smalt men intressant forskningsområde. Och den hemliga “planen” för att ta över världen är minst sagt komplicerad. Samtidigt är boken skriven med Ecos vanliga goda humör och medryckande entusiasm.


Umberto Eco (1932-01-05–2016-02-19) [wiki]

Ida Östenberg har skrivit en bra krönika om Umberto Eco i SvD: ”Bildning basen för fred, frihet och demokrati

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker. Bokmärk permalänken.

4 svar på Umberto Eco: ”Foucaults pendel”

 1. Jenny B skriver:

  Bra att du länkade till den läsvärda understreckaren! Jag läste Foucaults pendel för länge sedan, och ser fram emot att läsa om den. Nu får man ju tyvärr vara sparsam med läsningen av Ecos verk och läsa om dem då och då.

 2. Einar J skriver:

  Den där boken står i Eco-hyllan, ännu oläst. Har läst flera andra av honom, och det gläder mig att tydligen en av hans allra intressantaste återstår att ta itu med.

  • Börje skriver:

   Gratulerar till en kommande läsupplevelse! Det blir en resa både i tid och rum, många utvikningar som är minst lika intressanta som huvudberättelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


två + fem =