Hilma af Klint på Moderna Museet

Om man fullt ut ska uppskatta den stora utställningen med Hilma af Klints målningar på Moderna Museet ska man antagligen helst vara spiritist eller teosof. Bakom de sällsamma figurerna och symbolerna och de ofta fint avstämda färgerna anar jag en dold symbolik. Ett kodspråk som inte går att tolka för den oinvigde, kanske helt begripligt bara för konstnären själv. Kanske passar hennes konst just därigenom också väl in i nutidskonsten. Hilma af Klint var långt före sin tid.

Jag har sett en del av Hilma af Klints bilder tidigare men den mäktiga utställningen och de många målningarna i jätteformat blir ändå ganska överväldigande. Det är förstås något slutet och mycket personligt över bilderna och jag upplever dem mest ur estetisk synpunkt. Men nog speglar målningarna en fascination över livets gåta, livskraften, evolutionen, könen, en slags dualism i flera plan och naturligtvis något mystiskt översinnligt, andligt. De abstrakta bilderna är ofta skapade i serier med olika teman med början 1906. Hilma af Klint räknas därigenom till en av den abstrakta konstens absoluta pionjärer, tillsamman med Wassily Kandinsky, František Kupka, Piet Mondrian och Kasimir Malevich. Samtliga dessa pionjärer hade starkt intresse för teosofi, spiritism eller antroposofi, mystiska andliga rörelser vilka således blev en viktig utgångspunkt för den abstrakta konsten.


Hilma af Klint: De tio största nr 2. ”Barnaåldern”. 1907

Hilma af Klint: De tio största nr 6. ”Mannaåldern”. 1907

Hilma af Klint: De tio största nr 7. ”Mannaåldern”. 1907

Hilma af Klint: ”Duvan nr 2”. 1915.

Hilma af Klint: ”Svanen nr 21”. 1915.

Hilma af Klint: ”Svanen nr 13”. 1915.

Hilma af Klint: ”Evolutionen nr 7”. 1908

Hilma af Klint: Evolutionen nr 9″. 1908

Intresset för den här typen av andlighet låg i tiden vid förra sekelskiftet. Men varifrån fick hon egentligen sina bildidéer? Intryck från den dåtida kultursfären eller från en kreativ fantasi av ovanliga mått? Själv menade hon att allt kom från andevärlden.

Andra bloggar om , , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hilma af Klint på Moderna Museet

  1. Börje skriver:

    På Guggenheimmuseet i New York pågår just nu till och med 23 april 2019 en utställning med Hilma af Klints konst: Hilma af Klint: Paintings for the Future

    Utställningen rescenseras i Artsy.net 2018-10-12 av Julia Wolkoff: ”How the Swedish Mystic Hilma af Klint Invented Abstract Art

    (Tipstack: Vilks)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ nio = sjutton