Konst på allvar – Prerafaeliterna på Nationalmuseum

”Prerafaeliternas bilder är suggestiva och fyllda med allvar och skönhet… Existentiella teman och mötet mellan verklighet och dröm gav Prerafaeliternas bilder en spänning som upprörde deras samtid.” – Så står det i Nationalmuseums presentation av utställningen som har vernissage idag. Inte vet jag om det var en så särskilt stor skandal i mitten av 1800-talet när gruppen bildades i England men nog är det både vackert och allvarligt.

Här finns många målningar man känner igen av centralfigurerna Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais och William Holman Hunt, men också mängder av målningar av mindre kända konstnärer och en hel del minutiöst utförda teckningar. Hantverksskickligheten är hög.

The Black Brunswicker
John Everett Millais:
The Black Brunswicker
Helena av Troja
Dante Gabriel Rossetti:
Helena av Troja, 1863
scapegoat
William Holman Hunt:
The Scapegoat

Intressant nog finns på utställningen också bilder av den engelske fotografen Tom Hunter som inspirerats att rekonstruera prerafaelitmålningar i sina foton. Dessutom finns en stillbildsvideo med referenser till filmer som ”Den franske löjtnantens kvinna” och ”Sagan om ringen”

Prerafaeliternas konst har ofta kallats kitsch skriver SvD. Jaså av vem då undrar jag? Men kanske är det sant, för det är lätt att driva med den som gör något på allvar, och den ironiska generationen skulle inte ha några svårigheter att skoja till det om denna utställning. – Romantik, allvar, skönhet, liv, död, kärlek, storartad hantverksskicklighet. Kan konst bli mer otidsenlig? Antagligen inte och kanske inte bättre än så här heller.

Uppdatering:

Recension i DN där Ingela Lind verkar ha problem med att kvinnorna på målningarna framställs som komplexa och årtåvärda. ”Det är dubbelmoralen som gör anspråksfullheten i deras sentimentala bildvärd uthärdlig!” Ja aldrig blir det riktigt bra.

Se även ”Edward Burne-Jones – Prerafaeliterna och Norden på Waldemarsudde 14/9 2019 – 26/1 2020

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, konsthistoria, utställningar. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Konst på allvar – Prerafaeliterna på Nationalmuseum

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


fyra + sju =