Idévärlden avsnitt 8 ”Nationalismen är livsfarlig”

I sista avsnittet av Svt-serien Idévärlden avhandlades nationalismen.

“Ideolog” var idéhistorikern Sven-Erik Liedman som anser att nationalism är livsfarlig, opponenter historieprofessorn Lars Trägårdh och statsvetaren Katarina Barrling. Alla bra debattörer och överhuvudtaget blev det en nyanserad och givande debatt med många facetter och utvikningar inom ämnet utan att SD behövde nämnas en enda gång.

Under den inledande intervjun där Sven-Erik Liedman fick utveckla sin syn på nationalismen, myntade programledaren Erik Schüldt begreppet “Liedmandoktrinen” med ett starkt FN i centrum. Kanske inte så realistiskt enligt opponenterna.

Katarina Barrling menade att nationalismen må vara en social konstruktion, men den är en otroligt viktig social konstruktion. Nationalism har kanske också mer att göra med religion än med ideologi.

I Sverige tar vi mycket för givet eftersom det inte varit hotat – saker som tillit, fungerande myndigheter, frihet, jämlikhet osv. Nationalstaten rymmer ett frihetsprojekt – med både individualism och lokala gemenskaper. Kanske började svensk ”nationalism” som en laggemenskap via den mytologiska figuren Torgny Lagman?

En hel del intressanta frågeställningar kom upp, dock utan att hinna slutbehandlas, för uppenbarligen är ämnet nationalism närmast outtömligt. Utan nationalgemenskapen ingen demokrati eller välfärdsstat. Men hur ska gemenskap byggas i Sverige idag? Trägårdh ville betona medborgarskapstanken i stället för “folkgemenskap”, men då måste ju medborgarna också acceptera villkoren (svenska värderingar? – demokrati, jämlikhet, frihet osv). Skolans roll i detta har försummats katastrofalt.

En hel del andra vinklingar och namn hann också passera förbi under den intressanta debatten, tyvärr utan tid för närmare behandling: Den konservativa nationalismen som under romantiken byggde på Fichte och Herder; Friedrich von Hayeks kritik mot Roosevelt; Per Albin Hanssons tankar om folkhemmet och medborgarskapet.

Jag tycker det var ett av de mest givande avsnitten i serien Idévärlden. Och så högaktuellt just nu.

Se avsnittet på Svt Play

Idévärlden del 2 ”Gör negativt tänkande oss till bättre människor
Idévärlden del 3 ”Bildningsidealets uppgång och fall

Andra bloggar om , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV, historia - samhälle, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


tre + = fem