Gör negativt tänkande oss till bättre människor?

I söndags 22/1 sändes andra delen av “Idévärlden” på STV2 med Eric Schüldt som programledare och Ida Hallgren som ”svarande”. Hon är filosofidoktorand och håller kurser i negativt tänkande. Programmet handlade om just det: negativt tänkande, alltså i motsats till positivt tänkande, det som är påbjudet och förhärskande i hela västerlandet. Jag antar att det lika gärna kan kallas pessimism kontra optimism.

Det blev en intressant diskussion med Johan Norberg och Martin Nyström som opponenter, båda positiva ja-sägare. Det kom bra argument från båda håll. Under diskussionen mest kanske från ja-sidan, beroende på att Hallgren redan fått lägga fram sina teser under det inledande samtalet med Eric Schüldt. Kanske man kom till viss enighet genom att i stället för negativt eller positivt tänkande framhålla vikten av kritiskt tänkande. Jaet och nejet är sammanflätade.

Ett citat av Johan Norberg värt att lägga på minnet:. “Man blir lycklig av pengar om man ger bort dom”.

Public service ska ha beröm för att man ger plats åt en sån här programserie, med kvalificerade deltagare, bra debattklimat och intressanta ämnen. Eric Schüldt är perfekt som programledare. Trots det lite akademiska upplägget var det inga svårigheter att hänga med i resonemangen. Som debattprogram är skillnaden avgrundsdjup mot det vi annars så ofta får se, dvs program där ett antal uppjagade människor pratar eller skriker i munnen på varandra så inget alls går att uppfatta.

Ämnet kom mig att tänka på Stjernfelt & Thomsens Kritik av den negativa uppbyggligheten. Den handlar förstås mest om negativismen inom konsten. En annan association leder till några böcker om den introverta personlighetstypen, som ofta brukar vara pessimistisk, t ex Linus Jonkman: ”Introvert. Den tysta revolutionen” eller Susan Cain: ”Tyst : de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns

Idévärlden del 3 ”Bildningsidealets uppgång och fall
Idévärlden del 8 ”Nationalismen är livsfarlig

Andra bloggar om , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + = nio