Martin Nyström: Eviga ögonblick : om tio musikhistoriska språng som öppnar nya vägar till den klassiska musiken.

Avgörande ögonblick i musikhistorien. – Jag kommer förstås omedelbart att tänka på en annan bok som ger liknande exempel på stora språng i historien: Gunnar Larsson: “Nyskapande måleri. En essä om måleriets uttrycksmedel” som bland annat innehåller ett antal exempel på betydelsefulla innovationer inom måleriet. Båda böckerna börjar tidigt i historien, Nyström går från Perotinus i början av 1200-talet och avslutar med Steve Reich medan Larsson startar med Rafael och Michelangelo och går fram till Jackson Pollock.


Martin Nyström: Eviga ögonblick :
om tio musikhistoriska språng som öppnar nya vägar till den klassiska musiken.
Fri tanke 2015. 82 s. Inkl CD med tio musikexempel. ISBN: 9789187513817

Nyströms bok innehåller dock mer än beskrivningar av de tio musikexemplen, den ger också en kort analys av musikens karaktäristika under olika tidsepoker som medeltiden, renässansen, barocken, wienklassicismen, romantiken, 1900-talet och modernismen samt 2000-talet. Textavsnitten är föredömligt kortfattade, men precis så innehållsrika att man blir nyfiken på att fördjupa sig och få veta mer.

De flesta av musikexemplen tror jag mig aldrig hört förr, en del är också ganska överraskande, som Beethovens Arietta ur sonat för piano nr 32. Vilka drillar! Jag kommer att tänka på 1900-talsjazz. Med på exempellistan finns också stycken av Perotinus, Monteverdi, Corelli, Bach, Haydn, Wagner, Varèse, Cage och Reich.

Steve Reichs “It’s Gonna Rain” med sampling av en gatupredikants röst är snarast plågsam. Lite för mycket för mig, här finns inget av det jag söker hos musiken, varken poesi, melodi, skönhet, klanger eller magisk rytm – bara påfrestande oväsen. Och jag som annars gillar minimalism, som t ex Reichs meditativa “Drumming” men också Terry Rileys “In C” och en del av John Adams och Philip Glass. Kanske är Reichs musik nyskapande men borde det inte finnas något bättre exempel än den plågsamma öronpinaren “It’s Gonna Rain”?

Jockum Nordströms fina collage som illustrerar boken förhöjer läsvärdet.

Adlibris
Bokus
CDON

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, musik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


tre + ett =