Kjell Westö: ”Hägring 38”


Kjell Westö: ”Hägring 38”
Månpocket 2014, 300 s.
ISBN: 9789175033488

Hägring 38 handlar om året 1938 i Helsingfors. Boken känns på ett lite obehagligt sätt dagsaktuell: extremismen tornar upp sig, de politiska konflikterna skärps, stormakterna rustar upp med vapenskrammel och propaganda. För mig är det framför allt tidsandan som fascinerar och skildringen av den finlandssvenska högreståndsmiljön i Helsingfors strax före Sovjetunionens invasion av Finland och vinterkrigets utbrott. Men de återblickar som ges på inbördeskrigets Finland runt 1919 är också tankeväckande, just för att de händelserna är så okända här i Sverige.

Men upplägget med herrklubben där åsiktsmotsättningarna så småningom leder till splittring, den modest liberala advokaten Thunes ojämna kamp mot reaktionära krafter, det spirande judehatet och våldet är insiktsfullt skildrat. Miljön med många detaljer och tidsmarkörer känns äkta. Och så förstås den mystiskt tystlåtna kontoristen fru Wiik. Spänningen blir närmast thrillerartad ju längre in i boken man kommer.

Den före detta östra rikshalvans historia är skamligt bortglömd här i Sverige. Vid läsningen av Kjell Westös bok kom jag att tänka på den utmärkta historiebok jag läste för några år sen: Robert Edwards: ”Finska vinterkriget”, Månpocket 2008. Den ger en bra bakgrund till Sovjets angrepp och följer skeendet både på detaljnivå och på nationell och internationell nivå.

Andra blogga om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ nio = tretton