Julkonsert på Dramaten med Romeo & Juliakören 2014

Det finns några julkonserter som är ett absolut måste för att den rätta julstämningen ska infinna sig, som julkonserten i Matteus kyrka, och den numera tyvärr insomnade Jul i Folkton. Den tredje oumbärliga julkonserten är Romeo & Juliakören på Dramatiska teatern i Stockholm.

Årets version som jag bevistade idag måste vara en av de bästa hittills. Öppningsscenen med en magnifikt komponerad scenbild med bebådelsen fick mig att tappa andan. Vackert som en tidig renässansmålning. Smart också att använda 1800-talskostymering, det förstärker julstämningen.

Sen fortsatte det med underskön sång på ett antal olika språk från olika tidsepoker med verk med anknytning till julen. Det märkliga med kören – utöver att den sjunger som änglar – är den precisa avvägningen mellan allvar och ironi, där den mästerliga skönsången till och från ackompanjeras av farsartat agerande. Så skickligt, så kul. Stjärngossenumret var i år vridet ännu ett snäpp och på något sätt lyckas kören göra full musikalisk rättvisa åt de klassiska sångerna samtidigt som publiken nog allra helst bara vill gapflabba.

Den som har tur kanske fortfarande kan få biljetter till 22, 26 och 28 december.

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i musik, scen och teater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ nio = femton