Stig Fredrikson: ”Daterat Moskva : Rysslands väg leder bort”


Stig Fredrikson: ”Daterat Moskva : Rysslands väg leder bort”
Carlsson, 2010, 192 s,
ISBN: 9789173313032

Den här boken är visserligen några år gammal men den ger ändå en intressant bakgrund till de senare händelserna i Ryssland. Och det man anar i texten har också kommit att bekräftas av verkligheten. Stig Fredrikson sammanfattar intryck av den senare utvecklingen av det ryska samhället med viss betoning av Moskva där han under många år sedan 1970-talet verkat som journalist. Det är ingen optimistisk bild som målas upp, men inte heller alltigenom negativ.

Fredrikson som var nära vän med nobelpristagaren Alexander Solzjenisyn som han med stor risk för sin egen säkerhet hjälpte att smuggla ut manuskript till väst under 1970-talet får också med tiden en mer nyanserad syn på sin vän. Fredrikson har alltid uppfattat Solzjenitsyn som regimkritiker. Och visst var Solzjenisyn kritisk mot sovjetsystemet som hindrade honom från att ge ut sina böcker, men det visar sig att han var i lika hög grad kritisk till den västerländska demokratin. Han var rysk nationalist och positiv till sin vän Putin och dennes dröm om moder Ryssland.

Putinregimen väcker två frågor som återkommer i boken: Varför vågar inte Putin som uppenbarligen har stöd av en stor folkmajoritet lita på sitt eget folk? Och hur kan han idolisera och hylla Stalin som en ”effektiv ledare” samtidigt som han deltar i minneshögtider för offren för Stalins massmord och terror mot sitt eget folk? Fredrikson får inte detta att gå ihop. Och det är han knappast ensam om.

Boken kom ut efter Rysslands styckning av Georgien och annektering av Abchazien och Sydossetien, men före invasionen av Krim och de pågående försöken att kapa åt sig ytterligare delar av Ukraina. Men bilden av vad som skulle hända och vad som komma skall är likväl klar. Och den bilden bådar inte gott.

Den bild man får av Putin-Ryssland via media (bortsett från Aftonbladets kulturredaktion förstås) är väl för övrigt att landet är en i det närmaste fullt utvecklad fasciststat, alla ingående element finns ju där. Fredriksons bok motsäger tyvärr inte den bilden.

Men det är också intressant att ta del av Fredriksons iaktagelser av det dagliga livet i Moskva och de förändringar till det bättre som skett sedan 1970-talets sovjetsystem. Människorna verkar gladare. Styrkan i boken tycker jag är just att den bygger på författarens egna upplevelser.

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

1 svar på Stig Fredrikson: ”Daterat Moskva : Rysslands väg leder bort”

  1. Börje skriver:

    Några uppdateringar när det gäller den ryska upptrappningen av informationskriget:

    Stig Fredrikssons understreckare i Svd 2014-12-10: ”Putin trappar upp informationskriget

    Sofi Oksanen i Axess nr 9 2014: ”Putin finlandiserar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


tre + åtta =