Rom VI – Mithrastempel i Ostia Antica

Ostia var en kosmopolitisk stad med internationell handel och kontakter med många olika folk och kulturer. Därav följde också en religiös mångfald. Ett flertal religioner fanns företrädda med tempel, bland annat ett capitolium med tempel för Jupiter, Mars och Juno, en synagoga, Serapistempel och många helgedomar för den populära Mithraskulten, varav 18 hittills identifierats. Bilden visar interiören i det lilla ”sju sfärernas” Mithraeum, det enda jag hann med under mitt besök i Ostia.

Ostia Antica
Mithrastempel med sju sfärer markerade i golvet. På bänkarna längs väggarna satt kultdeltagarna och troligen intog man en
gemensam måltid i templet. I fonden ett ”tauroctonium” – en bild av Mithras som rituellt slaktar en tjur.
Ostia Antica
Mosaik i Mitharastemplet Ostia Antica
Mosaik i Mitharastemplet Ostia Antica
Mosaik i Mitharastemplet
Mithras
Tauroctonium med Mithras utförande Taurobolium – den heliga tjurslakten.
Mithras Antica
Mithras med tauroctonium, fresk från Marino, Italien, 200-talet.

Mithrashelgedomarna skulle helst efterlikna den grotta där Mithras föddes och i stadsmiljö förlade man därför gärna templet till platser i något avskilt hörn utan ljusinsläpp. Ingångarna var i allmänhet vinklade lite åt sidan så att förbipasserande inte skulle kunna se in i helgedomen. Kulten betonade vikten av sanning, mod, heder och disciplin och blev särskilt populär bland legionärer i romerska armén.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken. Bokmärk permalänken.

4 svar på Rom VI – Mithrastempel i Ostia Antica

 1. Inga M skriver:

  Nu har jag tagit mig tid att läsa Dina nya inlägg ordentligt.

  Du berättar om det gamla Rom på ett sätt som jag aldrig hört förut: Reklamskyltar i mosaik, uteserveringar, krogar, flervåningshus. Man upphörs aldrig att förvånas över att nivån på kulturen hos greker och romare var så hög. Man var framstående på många områden; arkitektur, teknik, konst, teater exempelvis. Och man utvecklade medvetet områden som vi försummar och bara låter gå, såsom demokrati och etik.

  Det här att den nya religionen tar över fenomen från den gamla är ju ett smart grepp. Silleruds gamla kyrka byggdes just på den plats där man haft asadyrkan förut. Bredvid den gamla kyrkplatsen vid sjön Östra Silens ena nordliga spets ligger tre gravar från järnåldern.

  Vill bara säga att det är väldigt roligt att läsa här på Din blogg. Du skriver inte inlägg så ofta men det Du skriver har hög kvalitet. Hoppas att Du fortsätter in på det nya året 2009!

  Ha Ett Gott Nytt År 2009!

 2. Börje skriver:

  Inga: Tack för de orden! Några postningar till ska det förhoppningsvis bli. Har fastnat i antiken för närvarande, ska försöka variera lite framöver. God fortsättning på 2009!

  Håller med om att man förundras över nivån på den antika kulturen. Att ett världsrike med så hög organisationsgrad som romarriket bara kunde gå under och alla dess kunskaper och framsteg närapå glömmas bort i tusen år är oroande. Att vår egen västerländska kultur skulle kunna utplånas känns otänkbart idag, men det är det uppenbarligen inte!

 3. Inga M skriver:

  Det känns mer troligt att vår kultur inte blir så gammal som Roms. Grundidéerna är ju de samma; göra riket allt större med maktmedel. Roms maktmedel var krig och våra tiders maktmedel är ekonomisk makt. Men tendensen i historien har ju alltid pulserat så. Riken växer sig allt större och mäktigare men tenderar att till slut nå en punkt där allt faller samman i småbitar igen. Centralmakt långt borta är erfarenhetsmässigt ingen bra idé, även om de maktgiriga själva brukar hävda stormaktens förträfflighet, oavsett om den heter Rom, Grekland, Sovjetunionen, EU eller något annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


två + = elva