Rom V – Ostia Antica

Någon utflykt till Pompeji blev det inte under den här Romresan, inte till Hadrianus villa heller, men väl till Ostia Antica, vilket var ett fullgott alternativ. Att vandra som första och därmed ensam besökare längs den några kilometer långa huvudgatan Decumano Massimo en morgon i november är en magisk upplevelse.

Ostia Antica
Huvudgatan Decumano Massimo i Ostia Antica strax innanför ingången till området

Ostia Antica var en gång jämte Puteoli Roms viktigaste hamnstad, men Tibern har för länge sen ändrat sitt lopp och avståndet till havet ökat så att staden förlorade i betydelse och så småningom gömdes i sanden. Den är numera till stor del utgrävd, men plundrad på marmor och konstverk. Sin höjdpunkt upplevde Ostia på 100-talet vt, efter att hamnen byggts ut under Claudius med början år 42 och av Trajanus mellan åren 106-113. Under Domitianus (kejsare 81-96) höjdes marknivån för nya byggnader en meter för att klara Tiberns översvämningar.

Ostia Antica
Tvärgata

Stadsplanen är i huvudsak uppbyggd som ett härläger enligt sedvanligt romerskt mönster med en öst-västlig huvudgata Decumanus Maximus korsad vinkerät vid Forum av den syd-norrgående huvudgatan Cardo och i övrigt det mesta förlagt i ett prydligt rutmönster.

Ostia Antica
Stadsbild. Utkragningen på andra våningen är resterna av en balkong.

Flerbostadshusen i stadskvarteren insulae kunde ha kanske fyra eller fem våningar, ofta med stomme av betong, opus caementicium, som kläddes med tegel, eller den lokala naturstenen tufa, dvs vulkanisk tuff. Finare hus var klädda med marmor.

Ostia Antica
Reklamskylt för utskänkningslokal i mosaik på marken

Det fanns gott om krogar i Ostia och man gjorde gärna reklam för sig genom text och bilder i mosaik.

Ostia Antica
Utanför en av många krogar

Ostia Antica
Interiör från Thermopolium, en krog som serverade mat och varma drycker. Några smakprov visas på skylten på väggen

Thermopoliet byggdes vid tiden för Hadrianus (117-138). Här känns verkligen de kulturhistoriska vingslagen. Bakom restaurangen finns en uteservering. Jag skulle gärna slå mig ner här men serveringen upphörde för säkert 1700 år sen.

Ostia Antica
Thermopoliets trivsamma uteplats

Ostia Antica teater
Restaurerad del av teatern

Teatern byggdes under första århundradet fvt av Marcus Vipsanius Agrippa, samme Agrippa som ståtar med sitt namn på Pantheon. Teatern restaurerades under Mussolini för att användas i samband med en planerad världsutställning i Rom 1942 som aldrig blev genomförd på grund av kriget.

Ostia Antica teater
Teaterns cavea, med som mest plats för 4000 personer

Ostia Antica navicularis
Reklam i mosaik för en handelsman med maritim anknytning. Texten ”Navic Turritani” tyder på att det handlar om en skeppsredare från Torres på Sardinien.

Bakom teatern ligger rester av det som var handelsmännens forum med kontor som representerar en mängd olika verksamheter, bland annat många skeppsredare. I dag återstår mest bara golvmosaiker som låg i anslutning till de olika kontoren.

Ostia Antica var mycket större än jag väntat mig. Några timmars besök räckte inte på långa vägar för att se ens det viktigaste. Staden är naturligtvis förfallen och plundrad på allt av värde men ändå så pass välbevarad att den ger en god uppfattning om hur den antika staden såg ut.

Mer om Ostia Antica här, bland annat en turistguide. Det är enkelt att ta sig till Ostia med Metron till Piramide och därefter pendeltåget till station Ostia Antica.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken. Bokmärk permalänken.

3 svar på Rom V – Ostia Antica

 1. Marie Olander skriver:

  Helt underbart skrivet och fantastiska bilder!
  Har varit där flera gånger och åker tillbaka så fort jag hinner!

 2. Marie Olander skriver:

  Jättefina bilder och underbart skrivet! Älskar Rom, Ostia Antica och allt som har med Romarriket och göra. Åker ofta dit!
  Fortsätt och skriv och ta bilder 🙂

 3. Börje skriver:

  Tack Marie. Det tar nog ett tag tills jag reser till Rom igen. Men visst finns det mycket kvar att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


nio + = tolv