Rom IV – Via Appia Antica

Mot San Sebastiano
Via San Sebastiano mot Arco di Druso och Porta Appia

Enligt min guidebok är söndag den bästa dagen för en vandring längs Via Appia Antica för då är biltrafiken avstängd. Det visade sig vara ett mycket optimistiskt antagande men novembersolen lyste klar när jag närmade mig Drususbågen som egentligen är resterna av en akvedukt. Strax intill står Porta Appia eller Porta San Sebastiano som den heter numera. Det är en mindre fästning av imponerande höjd som mynnar ut mot Via Appia Antica (det finns en Via Appia Nuova också). Byggnaden inrymmer ett museum över den yttre stadsmuren runt Rom, Aureliusmuren som tillkom 270-273 vt under kejsar Aurelianus till skydd mot invaderande galler och germaner. Muren som till stor del står kvar än idag är Roms största byggnadsverk. Den ersatte den äldre Serviusmuren från 300-talet fvt vilken blivit för liten för den expanderande staden.


Porta San Sebastiano med murmuseet

Murmuseet består mest av en skärmutställning och tillfälliga konstutställningar men byggnaden i sig är sevärd från insidan. Tyvärr får man inte just nu gå ut på själva stadsmuren som löper runt Rom.


Aureliusmuren som är Roms största byggnadsverk är imponerande


Via Appia Antica, här utan biltrafik. Vägbeläggning från 312 fvt?

Många antika gravar och ingångar till katakomber kantar Via Appia, bland andra Cecilia Metellas gravmonument


Cecilia Metellas
gravmonument med krenelerat murkrön som tillbyggts under medeltiden är ett museum och uppenbarligen också ett populärt utflyktsmål.


Jag tröttnar på biltrafiken på Via Appia och tar mig via Metron Arco di Travertino till station Subaugusta och vidare till Akvedukterna i Parco dell’ Appia antica.


Akvedukt i Parco dell’ Appia antica. Osannolik precision.

Man kan inte undgå att förundras över detta osannolika byggnadsverk, en av 14 stora akvedukter som försåg Rom med färskvatten från flera mil avlägsna källor. Tre av dem lär fortfarande vara i funktion.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken. Bokmärk permalänken.

3 svar på Rom IV – Via Appia Antica

 1. Inga M skriver:

  Romarna byggde upp ett fantastiskt samhälle egentligen. Tänk att lyckas med konststycket att fixa till fungerande vattenledningar till en stads befolkning långt före modern tid!

  Roligt att följa med på stadsvandring i den antika staden här på Din blogg. Jag förstår inte hur man kan ha biltrafik på en antik väg, en väg som har en stenbeläggning som är ett par tusen år gammal. Vill man inte bevara den? Eller slits den inte? Man har förstås inga dubbdäck i Rom. Låter i alla fall konstigt för mig.

 2. Börje skriver:

  Inga: Det är nog inte så lätt för kommunalgubbarna i Rom, staden är ju ett enda stort friluftsmuseum. Svårt att bygga upp ett modernt samhälle på sådana premisser. Det finns liksom inga alternativ, folk bor och arbetar mitt i kulturhistorien och var man än gräver så stöter man på något antikt.

 3. Inga M skriver:

  Ok, jag har aldrig varit i Rom, men när Du beskriver det så inser jag dilemmat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


nio + fem =