Klas Östergren: ”Renegater”


Klas Östergren: ”Renegater” Polaris 2020, 749 s.

Renegater är del tre i trilogin som började 1980 med Gentlemen och fortsatte med Gangsters 2005

Henry Morgan, känd från de tidigare böckerna i trilogin figurerar återigen i bokens inledning, och lite i slutet. Flera fantasifigurer som förhandlar med författaren kommer också till tals.

Boken börjar med hur författaren från sitt hus på Österlen ser en välbekant figur närma sig, det är Henry Morgan som dyker upp igen. Efter en bra bit i boken med Henry Morgans sällskap övergår texten till det första av bokens två huvudteman.

Författaren råkar på en galleriutställning möta en Torsten Ljung som är intresserad av snö i konsten, bilder av t ex Bruegel, Fjaestad, Bruno Liljefors, jenny Nyström m fl. De blir bekanta och Torsten Ljung avslöjar så småningom Sydafrikaaffären, svenska statens affär med försäljningen av JAS Gripen-plan till Sydafrika 1999 och några år framåt. Berättelsen blir ganska lång med många utvikningar här och där. Snögalleriet återkommer mot slutet av boken med bland annat en lång förteckning över konstverk med snömotiv av en lång rad konstnärer.

Den andra huvuddelen är en rapport om rabaldret i Svenska Akademien med “klubbvärlden” Arnault och hans hustru akademiledamoten m fl figuranter. Den delen är skriven på en slags kanslisvenska, oklanderlig text men omständig och detaljerad utan styckeindelning. Men Östergrens skrivkonst kan man inte klaga på. Texten flyter på och stimulerar läsandet. De enskilda ledamöterna i Akademien nämns inte med namn, författaren har i stället valt att ge dom namn efter olika sorters gräs, det går att gissa lite vem som är vem i texten. Författaren sälv kallar sig Svingel, sen finns bland andra fru Timotej, herr Styvrepe, fru Råg och fru Slok osv.

Bokens titel Renegater hänvisar till utträdet från Svenska Akademien som Östergren och flera ledamöter gjorde som ett resultat av motsättningar i fråga om hanteringen av Arnaults hustrus medlemsskap.

Recensioner:
SvD: Kristoffer Leandoer: ”Östergrens sorg efter Akademiens helvetesår
Dn: ”Klas Östergrens ”Renegater” är ett mäktigt storverk
Expressen: Ulrika Knutsson: ”En avfällings berättelse om Sverige och Akademien
Aftonbladet: Claes Wahlin: ”Östergren gör upp med samtidens Sverige

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fem = åtta