Åsa Wikforss: ”Alternativa fakta. Om kunskapen och dess fiender”


Åsa Wikforss: ”Alternativa fakta. Om kunskapen och dess fiender”
Fri Tanke Förlag, pocket 2019, 259 s.

Adlibris Bokus

Filosofiprofessorn Åsa Wikforss bok ”Alternativa fakta” kom ut redan 2017. Pocketversionen, som jag har läst, publicerades i maj 2019, uppenbarligen med en del uppdateringar.

Boken handlar om kunskapsteori, vad kunskap är. Utgångspunkten är president Donald Trumps märkliga uttalanden med återkommande lögner. Termen Alternativa fakta användes först av Trumps talesperson Kellyanne Conway som förklaring till den tvivelaktiga uppgiften om att storleken på folkmassan vid Trumps presidentinstallation var den största någonsin. Men bl a bilder visar att folkmassan vid Obamas installation 2009 var betydligt större än Trumps 2017. Alternativa fakta existerar inte.

En fånig sak att gräla om kanske, men författaren visar på ett i mitt tycke övertygande sätt att Trump satt lögnen och kunskapsresistensen i system. En av de allvarligare följderna är kanske att ”klimatförnekare i Vita Huset har medfört att USA dragit sig ur Parisavtalet med ödesdigra konsekvenser för vår planet”. Boken innehåller flera referenser med statistik över Trumps lögner. Orsaken till ljugandet kan nog diskuteras vilket boken också gör, men även om författaren inte säger det rent ut blir ändå slutsatsen att ljugandet är en medveten förvirringskampanj riktad mot det amerikanska folket. Det förefaller skrämmande sannolikt och påminner starkt om Orwells 1984: ”Sanning är lögn, frihet är slaveri” osv. Alltså en medveten strategi likt auktoritära staters propaganda med syfte att få folk att tappa tron på sin egen förmåga att bedöma vad som är sant och falskt och helt enkelt tro på ledaren.

Det som spelar roll för Trump är inte att hans påståenden så ofta saknar evidens, utan som han säger i en intervju i Time Magazine: ”Landet tror på mig”. Uppenbarligen struntar många av hans supportrar i vad som är sanning och lögn, de följer honom blint. Även hans utfall mot fria media och dess påstådda Fake news samt påverkan på rättsväsendet genom tillsättning av domare följer de metoder som fascistdiktaturer tillämpar.

Men boken är förstås bredare än bara Trumps lögner, den tar också upp kunskapsresistens i allmänhet och det i detalj. Varför tar så många människor idag inte till sig fakta? Varför finns det fortfarande människor som tror att jorden är platt?

Boken behandlar också många andra frågor som problemet med filterbubblor i sociala medier och politisk polarisering. Postmodernismen som haft stort inflytande inom humaniora och samhällsvetenskap men knappast inom filosofin får sig också en släng.

Den senare delen av boken innehåller också en troligtvis välbehövlig totalsågning av konstruktivismen som styr det svenska skolväsendet, den ideologi som bygger på att kunskap bara är en konstruktion. Faktakunskaper är sekundära, rent av onödiga, dem kan man googla sig till vid behov. Eleverna bör i stället koncentrera sig på förståelse! Hur nu det ska gå till utan att börja med att lära sig fakta? Tanken svindlar. Konstruktivisterna tycks mena att kunskap och förståelse inte kan överföras från läraren, den måste på något magiskt sätt uppstå hos eleven själv. PISA-resultaten av svenska skolelevers prestationer visar också klart och tydligt det katastrofala resultatet av konstruktivisternas härjningar. Man kan ju undra varför Jan Björklund som var övertygad om katederundervisningens överlägsenhet som skolminister inte lyckades avskaffa den destruktiva konstruktivismen.

”Alternativa fakta” är en välbehövlig tillrättavisning på hög nivå av kunskapens fiender. Svärmen av filosofiska facktermer i de första kapitlen kan kännas lite seg för oss icke-filosofer men det är inte svårt att förstå argumenten. Och texten blir alltmer knivskarpt övertygande ju längre man läser.

Recensioner mm:
Martin Gustafsson i SvD: ”Föraktet för fakta mer skrämmande än bomber
Flyktlinjer: ”Sanning, makt och hållbarhet
Åsa Wikforss intervjuas 2017 om ”Alternativa fakta” i TV4″
Andreas Hansson i Aftonbladet: ”Uppfriskande förnuft – som kunde varit stunsigare
Intervju med Åsa Wikforss i DN: ”Nya akademiledamoten Åsa Wikforss: Det är oerhört viktigt att vi är fyra invalda kvinnor

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, historia - samhälle, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ sju = fjorton