Johan Norberg: ”Framsteg : Tio skäl att se fram emot framtiden”

Blir det mesta i världen verkligen bättre? Eller blir det sämre? Det beror kanske på vilket perspektiv man har. Många människor upplever att deras eget liv blivit bättre samtidigt som de tror att världen mer eller mindre håller på att gå under. Är det media som envisas med att vilja prioritera dåliga nyheter eftersom de bedöms ha större nyhetsvärde?

Jag har nyligen läst flera böcker som med rikligt stöd av forskning och offentlig statistik hävdar samma sak – nämligen att det mesta i världen blir bättre. Hans Rosling & Co skriver i ”Factfulness” och i den mer självbiografiska ”Hur jag lärde mig förstå världen”, Steven Pinker skriver i ”Upplysning nu : ett manifest för förnuft, vetenskap och humanism” och Johan Norberg skriver i ”Framsteg : Tio skäl att se fram emot framtiden”. Alla tre skriver med hänvisning till välbelagda fakta om hur världen i de flesta avseenden blir bättre, särskilt under de senaste decennierna.


Johan Norberg: ”Framsteg : Tio skäl att se fram emot framtiden””
Volante, pocket 2019, 239 s.

Adlibris Bokus

Johan Norbergs ”Framsteg. Tio skäl att se fram emot framtiden” är kanske den mest lättillgängliga av de böcker jag läst om hur världen blir bättre trots att så många människor inte vill tro på det. Dels är den ganska tunn, drygt 200 sidor, dels för texten fram sina ståndpunkter i en berättande form, men med källhänvisningar till alla påståenden. Boken vimlar förstås av siffror liksom de andra böckerna i liknande ämne, med diagrammen är få och siffrorna bakas på ett smidigt sätt in i texten.

En styrka med boken är det historiska perspektivet. Innan man tittar framåt skadar det inte att också titta bakåt. Det kan till exempel vara bra att påminnas om att i Sverige dog människor av svält för bara 150 år sen. [Nu dör vi väl snarare av överkonsumtion.] Många sjukdomar som tidigare har orsakat epidemier och massdöd är numera på väg att utrotas. Hygienen blir också bättre och medellivslängden ökar. Antalet extremt fattiga minskar. Läs- och skrivkunnighet, frihet och jämlikhet ökar. Liksom i Steven Pinkers bok ”Upplysning nu” är miljön i stort sett det enda område där förbättringar över tid saknas.

De fakta som förs fram i tio kapitel har rubrikerna ”Mat, Sanitära förhållanden, Medellivslängd, Fattigdom, Våld, Miljön, Läs- och skrivkunnighet, Frihet, Jämlikhet, Nästa generation”.

I slutet av boken kommer en epilog: ”Varför är du fortfarande inte övertygad?”. Här söker författaren förklaringar till varför så många människor har svårt att ta till sig fakta. En förklaring är tillgänglighetsheuristik, att man förlitar sig på de omedelbara exempel som dyker upp i huvudet när man bedömer ett visst ämne, att man bedömer något som viktigt om man minns det, jämfört med det man inte minns lika lätt.

Boken publicerades först på engelska och fick uppenbarligen goda recensioner i utländsk press. Den svenska översättningen verkar ha mottagits med aningen blandade betyg av den svenska pressen. Borgerliga media är huvudsakligen positiva medan man på vänstermedia verkar lite störda över att inte mer utrymme ägnas åt världens kvarvarande problem. Kan den här sura reaktionen bero på att Norberg faktiskt påvisar sambandet mellan industrialisering, marknadsekonomi och ett bättre liv för allt fler människor? Kanske svårt att smälta för en del?

Recensioner:
Janerik Larsson i SvD: ”Världen gör stora framsteg
Claes-Magnus Bernson i Liberal Debatt ”Optimism med förhinder
Mikael R Karlsson i Smålandsposten: ”Johan Norberg: Framsteg – tio skäl att se fram emot framtiden
Vanja Hermele i Aftonbladet: ”Lovsång till marknaden

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, historia - samhälle, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Johan Norberg: ”Framsteg : Tio skäl att se fram emot framtiden”

 1. Jenny B skriver:

  Tack för din recension och länkarna till övriga recensioner. De här böckerna gör stor nytta, men kritiska röster kommer alltid att hitta svagheter i dem (och det är i och för sig bra). Det verkar finnas en grupp som inte *vill* veta att världen går bättre, säkert dels för det du nämner om att marknadsekonomin bidrar till att välstånd sprids. När en (socialdemokratisk) FB-väninna för några år sedan postade några positiva ord från Hans Rosling svarade en annan vänsterväninna att hon inte borde posta sådant, för då slutar man att kämpa för en bättre värld… MEN jag tycker att det är ju bra att veta vilka metoder som är mest effektiva och om det är något bistånd man kan dra ned på!

  • Börje skriver:

   Tack Jenny för din kommentar.
   Ja det är ju lite konstigt att människor kan ha svårt för att acceptera att världen blir bättre bara för att den blir det av ”fel” orsaker.
   Jag har hört liknande resonemang för många decennier sen – att världen är som en kaka, om någon får en större bit måste det ske på bekostnad av att någon annan får en mindre bit. Att kakan faktiskt kan fås att växa så den räcker till alla verkar helt otänkbart i vissa kretsar. Men det är just det som sker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


ett + = åtta