Karl Jenkins: ”The Armed Man” i Kungsholms kyrka

Lördagens konsert i Kungsholms kyrka, Karl Jenkins “The Armed Man – A Mass for Peace” är bland det häftigaste jag varit med om i en kyrka. Det handlade om män i vapen, sorgen över alla döda och en bön om fred. Verket inleddes suggestivt med den stora körens taktfasta inmarsch till en ensam virveltrumma. Musiken är enkel, melodiös men kraftfull. Jenkins verkar förtjust i slagverk och här kom de verkligen till sin rätt, dånande pukslag fick publiken att hoppa högt. Möjligen kan någon tycka att det är lite banala knep, men jag tycker det underströk allvaret och var ganska gripande.

Stockholm Consert Orchestra på 12 instrument plus Anna Holm på Orgel var inte stor men fullt tillräcklig, musiken fyllde väl ut kyrkorummet. Kören var en sammanslagning av Kammarkören Cantate, Kungsholms kyrkokör och Västermalms ungdomskör. Ungdomarna såg verkligen unga ut men sjunga kunde dom! Hela kören tillsammans fungerade också utmärkt, många övningstimmar där gissar jag, det ingick också en del rörelser som förstärkte dramatiken i verket. Några solister ur kören gjorde också fina insatser.

The Armed Man var ett beställningsverk av The Royal Armouries Museum vid millennieskiftet. Museets förre chef Guy Wilson valde ut texter till verket. De består av såväl traditionella inslag ur den katolska mässan som en fransk folksång, en text av Rudyard Kipling, text från Japan, ett hinduiskt poem och många andra inslag med titlar som: L’homme Armé, The Call for Prayer, Kyrie, Save from Bloody Men, Sanctus, Hymn Before Action, Charge!, Angry flames, Torches, Angus Dei, Now the Guns have Stopped, Benedictus, Better is Peace.

Karl Jenkins är bland annat känd för sitt fantastiska requiem som jag hört tidigare, och som förstås lockade mig att höra mer av hans produktion.

Jag tror man i den här versionen av The Armed Man lagt till ett tema om religiös försoning. En rabbin, Allan Scharf, sjöng en judisk bön från predikstolen och senare kallade en imam, Chokri Mensi, till bön. De tre abrahamitiska religionerna visade sig också harmoniera på ett lyckat sätt när dirigenten Karin Skogberg Ankarmo förenade sig med de två i en intrikat växelsång.

The Armed Man var en stark upplevelse, utmärkt framförd.

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i musik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Karl Jenkins: ”The Armed Man” i Kungsholms kyrka

  1. Jenny B skriver:

    Men tänk att det hände något så här vackert i mina kvarter utan att jag visste det! Nu blir jag litet besviken över att jag missade det, men väldigt glad att du berättar om det med samma inlevelse som hos utförarna. Det låter som ett mäktigt verk, och jag är glad att höra att det sattes upp så att folk fick höra det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fem = tio