Antoine Compagnon: En sommar med Montaigne


Antoine Compagnon: En sommar med Montaigne
Atlantis, 2014, 152 s,
ISBN: 9789173536936

Antoine Compagnons lättsmälta bok om Montaigne är en utmärkt introduktion för sådana som liksom jag tvekar att ge sig på de tre tjocka volymerna med Montaignes essäer som kom ut i nyöversättning av Jan Stolpe för några år sen. Stolpe har även översatt Compagnons bok. Den består av korta kapitel med citat av Montaigne och Compagnons kommentarer. Urvalet ger en uppfattning om Montaignes person och lite om den tid han levde i.

Att döma av de recensioner jag läst betraktas Montaigne ömsom som mycket modern, som om han skulle ha kunnat leva idag och ömsom som ett barn av sin tid, konservativ och motståndare till all förändring. Sanningen är väl att han framför allt är mänsklig – och därmed motsägelsefull.

Jag tycker Viktor Malms reflexion i Expressen är träffande: Allting måste inte vara så förbannat modernt. Så sant. Visst kan man tycka det är intressant om en författare för 500 år sen skulle råka uttrycka samma postmodernistiska tankar som vi dagligen matas med på 2000-talet. Personligen upplever jag det som mer givande att från äldre författare få del av allmänmänskliga sanningar och erfarenheter som vi idag glömt bort – att upptäcka och återupptäcka.

Boken är i behändigt format och lätt att ta sig igenom, men därför inte ytlig.

Några recensioner:
Sveriges radio
SvD
GP

Andra bloggar om , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


ett + åtta =