Bodil Hedlund på Edsvik konsthall Väst

Bodil Hedlund är en av mina favoritkonstnärer. På utställningen på Edsvik konsthall finns både välkända motiv som skålarna i dimma och en del för mig nya. Gemensamt för många av målningarna är det lite drömlika. De uttrycker en slags längtan, kanske efter något ouppnåeligt. Särskilt tydligt är det förstås i motiven med staden som likt hägringar försvinner i dimman.


Vid vatten


Åttonde natten


Utblick

Africa – Hope

Bäst gillar jag stadslandskapen, men jag blir också fascinerad av målningarna som liknar fönsteröppningar på ett gammalt hus, en har det talande namnet utblick med små miniatyrer av stadshorisonter i öppningarna, en annan inblick. Hur den ser ut får du gissa! Spännande är också målningarna som påminner om en avflagnad vägg där näst intill oläsliga ord skymtar under färglagren.


Ogripbar

Ofattbar

På utställningen finns också målningar av huskupoler och av stridsflygplan. I en intervju säger Bodil Hedlund att flygplanen liksom kupolerna är vackra och starka symboler för makt. Jag funderar ett tag på detta. Makt har en tvivelaktig klang idag, den ifrågasätts ofta. Varför då egentligen? Är maktlöshet bättre? Nej makten i sig är blind och oskyldig, det är hur den används som betyder något. Makten kan användas i goda eller onda syften. Resonemanget påminner lite om internets barndom, när det nya mediet fördömdes som omoraliskt och borde förbjudas eftersom det kunde användas till att sprida porr och våld och allehanda osedlighet. Ett verktyg kan möjligen vara farligt men kan det vara omoraliskt?

Utställningen på Edsvik konsthall pågår till den 13 oktober.

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i konst, samtidskonst, utställningar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Bodil Hedlund på Edsvik konsthall Väst

 1. Bodil Hedlund skriver:

  Ja, vad säger man? Annat än ett stort varmt TACK naturligtvis!!!
  Jag har sagt om kupolerna är att de för mig symboliserar religion och makt. Men framför allt är de intressanta bildelement.
  JAS-planen är vackra, ja, och det bekymrar/-ade mig. Hur kan krigsmaskiner vara vackra?! Så det blev en utmaning att måla dem.
  Varma hälsningar
  Bodil

 2. Inga Magnusson skriver:

  Synd att vi inte ens vågar diskutera makt idag. Machiavellis Fursten (hette den väl?) är fortfarande basic i brist på nytänk i sammanhanget. För om vi inte tar upp begreppet makt och försöker se vad det innebär i en diktatur respektive i en demokrati så blir vi utlämnade till vad ett fåtal anser. Makt har en naturlig koppling till ansvar, eller borde åtminstone ha det. Men ibland är den kopplingen alldeles för svag under förespegling att makt har saknats den dagen ansvar utkrävs.

  I mitt jobb som lärare har jag försökt vara tydlig med vad som är elevernas makt, vad som är föräldrarnas makt, vad som är min makt, vad som är läroplanens makt och allas begränsningar – diskuterat öppet vem som får bestämma vad. Utan den diskussionen om gränsdragningar är det svårt att få till ett demokratiskt arbetssätt.

  • Börje skriver:

   Intressant fråga det där om makt. Jag läste Fursten för många år sen. Minns den mest som en handbok för makthavare utan minsta vinkling mot det moraliska.

   Idag har jag för mig att det är Michel Focaults maktanalys som är tongivande. Det märks ju inte minst i media hur personer som hamnat i någon slags maktställning automatiskt ifrågasätts, det verkar vara journalistikens kärna idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ nio = elva