Limes (5) – Varusslaget i Teutoburger Wald

Sista anhalten på resan längs Limes och sista museet blev ”Varusschlacht im Osnabrücker Land – Museum und Park Kalkriese”. Ja museet heter faktiskt så.

Jag skrev 2009 en bloggpost till tvåtusenårsminnet av detta slag mellan romare och germaner som troligen är det som haft allra störst inverkan på språk- och kulturgränser i Europa in i vår tid. Germanska stammar under ledning av Cherruskerhövdingen Arminius besegrade tre romerska legioner, ca 20000 man under ledning av ståthållaren i Germanien Publius Quintilius Varus. Man stoppade därmed på sikt rommarrikets planerade expansion österrut i Germanien. I stället upprättade romarna en fast gräns – Limes, först mest en markering, senare allt mer befäst.

Fortsatta erövringar gjordes visserligen, bland annat av Trajanus som lade till Dacien, nuvarande Rumänien till det romerska riket, med följden att rumäner numera talar ett romanskt språk. Men efterföljande romerska kejsare blev alltmer försiktiga och strävade framför allt efter att behålla de landområden man redan hade erövrat.

Den bok som jag refererade till i den tidigare bloggposten: Peter S Wells: ”Teutoburgerskogen. Slaget som stoppade Rom” fick jag nu anledning att läsa om. Den är riktigt bra, tyvärr slut på förlaget, men finns på engelska tror jag, eller kanske här. Boken ger mycket fakta om slagets för- och efterspel och ger en dramatiserad skildring av hur själva slaget kan ha gått till i praktiken, men också en hel del bakgrund om romarriket och germanerna vid tiden runt år 9 eKr. Så det var förstås spännande att nu få besöka platsen för slaget där ett museum och en park uppförts.


Museibyggnaden, konsekvent byggd som en rostig stålkonstruktion är ritad av de schweziska arkitekterna Annette Gigon och Mike Guyer.

Ett 40 m högt utkikstorn ger möjighet att få överblick över terrängen.

Man har sen länge via olika romerska författare vetat en hel del om slaget men inte förrän 1987 lyckats lokalisera själva platsen till en åker vid Kalkriese. Platsen är ordentligt plundrad, dels förstås av de segrande germanerna, dels under lång tid efter slaget så länge det fanns något att hitta. Sex år efter slaget besöktes platsen av Germanicus, som lät sina soldater begrava de stupade romarnas ben som ännu låg kvar på platsen.

Det som återstår av fynd från de arkeologiska utgrävningar som företagits är kanske för en lekman mest skräp. Metallrester, benknotor, en del mynt, slungstenar och pilspetsar och ett fåtal någorlunda hela föremål visas på museet. För arkeologiintresserade är det förstås ändå superintressant och utställningen är både kreativ och pedagogisk i sin strävan att visa vad som skedde år 9.


Den romerska ansiktsmasken som hittats på slagfältet har blivit museets symbol.

Ansiktsmasken i original. Den är av järn, men har haft en beläggning av silverplåt som dock avlägsnats av en segrande german.


Med små figuer av legionärer och trossvagnar har man åskådliggjort hur mycket folk tre legioner egentligen omfattade, den böjda montern slingrar sig en bra bit genom lokalen.

En legion bestod normalt av ca 6000 man plus tross och en del ryttare. Figurerna i montern går många man i bredd. Så kan det inte ha gått till på vägen genom Teutoburger Wald, kolonnen måste ha varit flera kilometer lång.


Romerska soldater med utrustning som de burit vid tiden för slaget

Utsikt över en del av slagfältet


Vägen som de romerska legionerna tog är täckt med rostiga järnplåtar, en del med text.

Texten på denna första plåt berättar om upptäckten av platsen för slaget

Fredstecken utanför museibyggnaden

Att berätta om tyska/germanska militära segrar är fortfarande känsligt. En utställning utanför museet kallad ”Från fälttecken till fredstecken för Europa” använder museets symbol, den romerska ansiktsmasken som fredstecken i gestalt av Europas länder.

Artiklar i serien Limes:
1 – Saalburg
2 – Mainz
3 – Romersk upplevelsedag i Hunzel och Berg
4 – Trier
5 – Varusslaget i Teutoburger Wald

Andra bloggar om , , , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, historia - samhälle. Bokmärk permalänken.

2 svar på Limes (5) – Varusslaget i Teutoburger Wald

  1. Jenny B skriver:

    Nu har jag läst alla dina poster om Limes, tillsammans med min historie- och reenactmentintresserade pojkvän. Tack för dina fylliga reportage från Limes och firandet! Det var riktigt spännande att få veta det här och se platserna för händelserna genom dina ögon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


ett + = sju