Berlin igen (VI)

Det som återstår av berlinresan riskerar att mest bli en uppräkning, men jag kan inte låta bli att ändå lägga ut några bilder.

Bröhanmuseum

Bröhanmuseum
Bröhanmuseet
Bröhanmuseum
Jean Lambert Rucki: ”Le Desire” 1935

Bröhanmuseet I Charlottenburg är ett museum med fokus på jugend och art deco. Det innehåller en del hantverksprodukter men också målningar. Måleriet är konstnärligt kanske inte av högsta rang men tidstypiskt och intressant, man förflyttas raskt till en annan tid. Hantverksprodukterna är nog bättre. Bland annat finns en mycket fin samling konstglas som dessutom inkluderar en del svenska föremål.

Bethanienhaus

Bethanienhalle
Bethanienhaus
Bethanienhaus
Church of Princess Utopia

Bethanienhaus i Kreuzberg tipsar Vallgren om i sin bok på sidan 164. Det är en lokal för alternativkultur som bland annat innehåller samtidskonst av yngre internationella förmågor på uppåtgående. Väl mycket video och skräphögar för min smak, men antagligen är det bra grejer för de besökare som besitter de rätta konceptkonstnärliga generna.

Bodemuseum

Bodemuseum
Bodemuseum
Bodemuseum - Adrian de Fries
Adrian de Fries:
Venus och Adonis, 1620/21
Inskrift Konstantinopel
Inskrift i stadsmuren i Konstantinopel:
(Verk av) ”kejsar Ioannes Palaiologos i månaden
januari året 1439″. Intressant typsnitt!

Egentligen skulle jag gått på det nyöppnade Neues Museum, men där var det enorma köer för att få köpa tidsbestämda biljetter så det fick anstå. I stället blev det Bodemuseum som ligger i nordänden av Museuminsel. Det har efter restaurering åter öppnats 2006 och innehåller framför allt skulptur från medeltid till 1800-tal, inklusive samlingar från italiensk renässans och bysans samt en avdelning för mynt. Museet är stort med en ganska spretig samling som får mig att svacka ett tag tills jag upptäcker det magnifika palatslika museikaféet.

Hamburger Bahnhof

Anselm Kiefer, 1980: Wege der Weltweisheit: Die Hermanns-schlacht
Anselm Kiefer, 1980: Wege der Weltweisheit: Die Hermanns-schlacht
Anselm Kiefer, 1990: Lilith am Roten Meer
Anselm Kiefer, 1990: Lilith am Roten Meer

Hamburger Bahnhof är en gammal järnvägsstation som blivit museum för samtidskonst, den enda sevärdheten på denna berlinresa som jag besökt förut. Här finns tysk och internationell konst av det sena 1900-talets storheter men också tillfälliga utställningar med samtidskonst.

Min favorit är Anselm Kiefer som är representerad med flera stora verk, bland annat flygplanet i bly som har synts på flera utställningar. Han intresserar sig bland annat för tysk historia och den tyska folksjälen, och det är ju intressant.

Museum für Naturkunde

Museum f Naturkunde
Museum für Naturkunde
Museum f Naturkunde
Museum für Naturkunde
Museum f Naturkunde
Museum für Naturkunde: Ett sånt här assemblage av naturalier skulle jag kunna tänka mig att ha som
fondvägg. Suggestivt!

Vallgren anser att naturvetenskapsmuseet är underskattat, och det har han absolut rätt i. Här finns bland annat världens största dinosaurieskelett, en brachiosaurus brancai, så stort så att det knappt får plats i den enorma salen och det är omöjligt att få med hela skelettet på bild med min kamera. Det verkar mest vara barn som besöker detta museum, trots att det handlar om frågor om universums och livets uppkomst, evolutionen och annat inte helt okomplicerat. Antagligen för svårt för vuxna.

Krogar

Gambrinus
Gambrinus
Baren Bar
Baren Bar, hörnet Skalitzer-/Wrangelstrasse i Kreuzberg
Kollwitzplatz
Musik på Kollwitzplatz med Käthe själv som scen. Jag tror hon skulle ha gillat det.

Vallgrens krogtips behöver kanske uppdateras lite, det svänger fort i krogbranschen, men exempelvis Restauration Sophienstrasse 11 är fortfarande ett bra tips, där kan man äta billigt, särskilt om man gillar potatis eller Eisbein. Gambrinus på Linienstrasse 133 likaså, rejält och mättande i kneipemiljö.

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, konst, utställningar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Berlin igen (VI)

 1. Inga M skriver:

  Art deco-museet skulle jag gärna besöka, det ser spännande ut, men jag avstår nog naturalierna och även Eisbein (urk!). Kan tycka att det är spöklikt med rester av djur. De få jakttroféer som finns här i huset får som kompromiss sitta på väggar i källaren så jag slipper se dem så ofta. Människopan liknar otäckt mycket en stympad människa, har ett väldigt mänskligt uttryck i ögonen.

  Vilken bra idé att systematiskt besöka nya platser! Annars blir det gärna det gamla vanliga. Berlin verkar fortfarande ha gott om rum för konst och kultur. Minns att när vi besökte Berlin något decennium efter murens fall så fanns fortfarande mycket av muséer och konserthus osv i dubbel uppsättning, en i gamla väst och en i gamla öst. Det blev spännande och mycket. Men jag tror att man har tvingats rationalisera efter hand och lägga ihop.

  Jag ska lägga de här blogginläggen på minnet till vi besöker Berlin nästa gång. Vallgren kan ju tydligen också vara en bra guide ;-). Alltid uppskattat att Du lägger ut konstresor här på bloggen! Tackar!

 2. Börje skriver:

  Inga: Tror det var runt 1965 jag första gången besökte Berlin, både väst och öst, och därefter 1989 några veckor innan murens fall. Idag syns ju knappt ett spår av skillnaden mellan öst och väst som då var så påtaglig, mest kanske i den deprimerande ovänliga stämning man möttes av i Östberlin. Nu verkar alla vara mer eller mindre nöjda och glada.

 3. Intressant blandning av kulturella pusselbitar. En poäng är förstås att naturvetenskapsmuseet hör hemma i en konst/kulturblogg det också. Så har du en layout som ser bättre ut än den jag har på min konstblogg.

 4. Börje skriver:

  Carl-Gustaf: Ämnena i bloggen har tenderat att bli lite spretiga över åren, jag skriver om det som intresserar mig. Men Naturvetenskapsmuseet har faktiskt en del estetiska poänger. Layouten på bloggen är WordPress klassiska standard. Jag pillar lite i posterna ibland med enkel HTML.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ fyra = fem