Världens nya underverk

Så har vi då fått en uppdaterad lista med sju framröstade underverk. Och varför inte? Underverk som inte längre existerar är ju bara deprimerande.

Av de framröstade är det väl egentligen bara Jesusstatyn i Rio som stör mig lite. Varför skulle den cementkolossen vara märkvärdigare än till exempel Akropolis i Aten, Stonehenge eller Hagia Sophia?

Att det blev nästan bara antika byggnadsverk som vann omröstningen är dock tilltalande. Däremot är det svårt att begripa varför pyramiderna i Giza skulle diskvalificeras – det enda bevarade av de ursprungliga underverken. De är verkligen häpnadsväckande och kommer som oslagbar etta på min personliga underverkslista.

Fast Peder Alton undrar i DN varför inte världens motorvägar eller internet fick plats på listan. Och det kan man väl kanske hålla med om. Den jättelika infrastruktur som håller världen igång och på kort tid förändrat den till oigenkännlighet.

Mer om omröstningen i SvD

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i allmänt, antiken, konst. Bokmärk permalänken.

3 svar på Världens nya underverk

 1. Inga M skriver:

  Oj då, föll pyramiderna bort? Jag trodde de var
  självklara som de enda kvarvarande av de gamla och
  därför inte med i omröstningen! Håller med om att
  Stonehenge borde ha varit med!

 2. Eva Nygren skriver:

  Jag har inte sett något av de sju underverken men hoppas på att se Petra i Jordanien. Colosseum är också ett måste som inte är så långt borta för en skåning …

 3. Börje skriver:

  Inga: Det är naturligtvis många objekt som borde varit kvalificerade men ska det bara vara sju så tar ju platserna snabbt slut.

  Eva: Petra vore helt klart spännande att se på plats. Såg pyramiderna en gång 1967(!) – verkligen imponerande. Man fick krypa jättelångt in till innersta gravkammaren i Cheopspyramiden. Lite ruggigt att krypa omkring i den smala gången med miljoner ton sten ovanför. Det var strax efter sexdagarskriget så på vägen ner leddes vi förbi nån slags militär radiocentral mitt i pyramiden som guiderna bad oss ignorera.

  Colosseum är också imponerande men kanske mest för att det är så stort och svårt att begripa hur man med dåtidens teknik överhuvudtaget kunde uppföra det.

  Bloggen argumentum ad ignorantiam har en i mitt tycke bra argumentation när det gäller underverksomröstningen: http://nihonshu.blogsome.com/2007/07/08/populistlistan/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ två = tre