Caesar

Caesar

BBC-serien om romarriket i TV1 fortsätter. Del 2 om Caesar var ännu bättre än det förra avsnittet om Nero. Men varför kasta om tidsordningen, det skapar väl inget annat än förvirring?

Inledningsavsnittet om belägringen och striderna runt Alesia visar tyvärr inget av de enorma befästningsanläggningar som de romerska trupperna uppförde i samband med belägringen. Två anläggningar om vardera totalt 17,5 kilometer med palissader i trä och vakttorn circa var 24e meter uppfördes. Till detta kom djupa vallgravar. Dessutom ingick 23 större fort. Den ena försvarsmuren var riktad inåt mot den belägrade staden, den andra utåt mot den Galliska undsättningsstyrkan på som mest 250000 man.

Bitar av försvarsverk i trä och vallgravar har rekonstruerats i nutid. Slaget vid Alesia finns lite mer ingående skildrat i en annan BBC-dokumentär: ”Julius Caesar’s Greatest Battle”

Pompejus

Pompejus skildras i BBC-dokumentären mer positivt än i HBO TV-serien Rome, han tvingas i SVTs BBC-dokumentär av egocentriska politiker att överge sin förmodat kloka utmattningsstrategi gentemot Caesar, vilket ledde till nederlaget vid Farsalos. I Conn Igguldens Kejsaren, del 4 ”Kriget gudar” beskrivs Pompejus som svårt sjuk, vilket Iggulden verkar anta kan ha medverkat till hans relativt passiva krigföring. Vilken av de tre versionerna som ligger närmast sanningen kan man bara spekulera om.

Caesarhistorien är naturligtvis både krigisk och blodig, men sådan var tiden. Man slås av hur chansartad Caesars krigföring var, hur enorma riskerna för nederlag var oavsett hans skicklighet som strateg, taktiker och propagandist. Caesar var en gambler, i likhet med många av sina efterföljare bland fältherrar med maktambitioner.

Andra bloggar om: , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, film och TV. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


sju + = nio