Skymningens nådatid

Olsson, Vibeke: ”Skymningens Nådatid”, Albert Bonniers Förlag 2006.
ISBN: 9100114766

Av någon anledning har jag aldrig tidigare läst något av Vibeke Olsson. Det måste snabbt bättras på, för den här första bekantskapen med hennes författarskap ger mersmak.

Romanen med handlingen förlagd till romartiden under Marcus Aurelius, andra århundradet e.kr. skulle på sätt och vis lika gärna kunna handla om nutiden. En livslång kärleksrelation vävs in i huvudpersonen Gnaeus Ulpius Saios tillbakablick på sitt långa liv som legionär.

Skildringen av ungdomstiden i Rom och hela den detaljrika skildringen av Saios karriär från probatio till nyrekryterad hastatus i tionde legionen (ska väl vara den av Caesar grundade legion X Gemina ) via tesserarius och optio till centurion, primus pilus och slutligen lägerprefekt, praefectus castrorum är spännande och intressant.

Saio hamnar under sin första tid som legionär i Judéen under Simon Bar Kokhbas uppror mot Rom. Det är intressant att följa Saios vidare karriär i dåtidens, med våld, enade Europa där han vistas i orter som Mogontiacum, Eboracum och Vetera.

Den skickliga sammanvävningen av historien om äktenskapet mellan Saio och Priscilla med den livfulla skildringen av kriget och soldatlivet ger spänst åt boken. Båda trådarna rymmer dramatik och tragik, precis så som livet kan vara. Både då och nu.

Efter moget övervägande kan jag inte ge mindre än 5 poäng *****(av 5) till boken.

Andra bloggar om: , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ två = tre