Steven Saylor: ”Romarblod”

Saylor, Steven: ”Romarblod”, Wahlström & Widstrand 2006. ISBN: 9146214224

Titeln låter ju inte så tillförlitlig, men det här är en mycket bra och välskriven historisk deckare. Steven Saylor kan verkligen skriva och kan uppenbarligen sitt antika Rom utan och innan.

Man känner sig förflyttad tvåtusen år bakåt till romarrikets prakt, intriger och grymhet, men också stolthet och solidaritet. På något sätt blir även den antika deckarfiguren ”hittaren” Gordianus trovärdig, trots omisskännliga drag av tusentals förebilder inom amerikansk deckarlitteratur. Whiskyn är utbytt mot vin och bilen mot hyrstallets häst, det lätt nergångna kontoret är en enklare boning med vildvuxen trädgård i en av Roms förorter och sekreteraren/älskarinnan är slavinna. Annars är det sig likt.

Själva intrigen är väl så spännande som hos någon nutida kriminalroman, men man får den historiska miljön på köpet och Saylor drar sig inte heller för att ge en och annan historielektion om diktatorn Sulla.

Fallet handlar om hur Sextus Roscius som anklagas för fadermord försvaras av Cicero med bistånd av Gordianus undersökningar. Förvecklingar högt upp i den politiska hierarkin innebär påtagliga faror för de inblandade.

Eftersom boken är amerikansk måste det finnas med en rättegång också, men den faller in naturligt i handlingen, som bygger på ett autentiskt rättsfall från år 84 f.Kr. ur Ciceros arkiv.

Boken får en stark fyra (av fem) på min deckarpoängskala.

Andra bloggar om: , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

3 svar på Steven Saylor: ”Romarblod”

 1. Inga M skriver:

  Roligt att Du berättar om Din bokläsning. Jag har inte läst någon av de
  böcker Du berättar om men jag ska försöka få tag på dem, speciellt den om Rom.

 2. Börje skriver:

  Inga: Kul att du uppskattar det. Det känns givande att skriva ner sina intryck, man får ut
  lite extra av läsupplevelsen.

 3. Pingback: Cicero: Om ålderdom « Börjes konstblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + fem =