”Hans Arnold – penselns häxmästare”

Mikael Engströms Film om tecknaren och illustratören Hans Arnold (1925-2010) är en privatfinansierad dokumentär som tog tolv år att färdigställa. ”Hans Arnold – penselns häxmästare” är en fascinerande film om en intressant person, som trots små resurser blivit riktigt bra med många kreativa grepp.

Det väckte minnen till liv. Hans Arnold illustrerade bland annat Veckorevyns skräcknoveller under många år på 1950-talet och framåt.. Det är nog därifrån jag har de starkaste minnena av hans teckningar. Tror till och med att jag själv försökte teckna lite i Arnold-stil. I varje fall påverkade han säkert mitt intresse för bilder och konst. En så otrolig fantasi, och en sån förmåga att teckna trovärdiga bilder av precis vilka galna ideer som helst.

Filmen var jättebra, trots en lite sur recension av en journalist som saknar att det bara var vanliga människor och inte journalister som pratade med Hans Arnold i filmen. Skönt att slippa dumma skjutjärnsfrågor i en sån här dokumentär. Man fick veta mycket om Arnolds uppväxt och stränga uppfostran i ett katolskt hem i en liten by i Schweiz där kanske hans dragning åt skräckbilder uppstod. Uppdelningen i 18 avsnitt med olika teman är också lyckad.


”Hans Arnold – penselns mästare”. ABBA greatest hits LP-omslag. Foto: Njutafilm

Recensioner:
DN 2019-02-28
SvD 2019-02-28
Aftonbladet 2019-03-01

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV, konst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


två + = åtta