Theodor Kallifatides: ”Slaget om Troja”

Den som är intresserad av antiken ska förstås läsa klassikerna från tiden, Iliaden, Odysséen, Aeneiden osv. Jag började för en del år sen att läsa Erland Lagerlöfs översättning av Homeros Illiaden. Det tog sin tid att ta sig framåt i texten eftersom jag förstås ville ha grepp om de kaskader av främmande ord och namn som verket är strösslat med redan från första sidan: Peliden Achilles – Vad är en pelid? hittar ingen förklaring; Atreus’ son, härskarornas drott – aha det är Agamemnon, bäst att läsa på lite om honom också; sonen av Leto och Zeus – gudaläran lite rostig, slår upp det och ser att det är Apollo; Attriden? – ingen aning; achajiska skepp – aha gerkiska skepp; Chryses? – aha står i innehållsresumén sid 525. Jag har hunnit en halv sida men så där fortsätter det de närmaste 40 sidorna där jag hittar mitt flera år gamla bokmärke på sidan där jag gav upp.

Innan jag skulle försöka läsa Odysséen råkade jag få tag i Eyvind Jonsons ”Strändernas svall” och det var en räddning. En fullt begriplig version av hela berättelsen utan att behöva slå upp ett enda ord. Därtill storslagen läsning. Jag skulle förstås fortfarande vilja läsa både Iliaden och Odysséen i ”originalöversättning”, men tills den dagen kommer är Strändernas svall en fullgod ersättning, även om Eyvind Johnson förstås lagt till en egen tolkning av Odyssevs tankar. I samma kategori tycker jag att Theodor Kallifatides ”Slaget om Troja” hamnar. Om man inte orkar ta sig igenom Iliaden i original är Kallifatides bok en god ersättning. Men den är förstås också ett lysande verk i sin egen rätt.


Theodor Kallifatides: ”Slaget om Troja”
Bonniers 2018, 202 s.
ISBN: 9789100173715

Adlibris Bokus

Recensioner:
Kaj Schueler i SvD: ”Skönhet i språket som nästan når Homeros-klass
Stefan Jonsson i DN: ”Kallifatides går i listig närkamp med Homeros
Ulrika Kärnborg i Expressen: ”Hjärtekrossande av Kallifatides om antiken
Claes Wahlin i Aftonbladet: ”Kallifatides blåser liv i ’Iliaden’

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ tre = fem