Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund: ”Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen”

1999 var första gången Hans Rosling föreläste för Världsbankens personal och förklarade varför begreppen u-länder och i-länder inte längre var användbara. Men ”gapinstinkten”, alltså föreställningen att det finns ett oöverstigligt gap mellan fattiga och rika länder är väldigt stark. Det tog Rosling ytterligare 17 år och 14 föreläsningar innan Världsbanken beslutade att inte längre använda begreppen u-länder och i-länder utan i stället dela in väldens invånare i fyra inkomstgrupper. FN och flertalet andra internationella organisationer har ännu inte ändrat de irrelevanta beteckningarna.


Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund:
”Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen”
Natur Kultur, 2018, 364 s.
ISBN: 9789127149946

Adlibris Bokus

Just bokens indelning av världens alla invånare i fyra inkomstgrupper i stället för ett oöverstigligt gap mellan fattiga och rika länder uppfattar jag som bokens huvudbudskap. Det är också illustrerat på ett pedagogiskt förträffligt sätt med foton som gör det lätt att förstå hur människor på olika inkomstnivåer lever.

Nivå 1 – extrem fattigdom – omfattar ca 800 miljoner – i Roslings illustration avrundat till en miljard – de har en inkomst motsvarande upp till 2 dollar om dagen.
Nivå 2 (tre miljarder människor) 2-8 dollor per dag
Nivå 3 (två miljarder människor) 8-32 dollar per dag
Nivå 4 (en miljard människor) mer än 32 dollar per dag

Hans Rosling är varken pessimist eller optimist om världens utveckling. Han kallar sig possibilist, han ser möjligheter. För de som lever under extrem fattigdom, kanske med en inkomst motsvarande en dollar om dagen kan ytterligare en dollar i inkomstökning innebära en radikal förbättring i levnadsomständigheterna. Om man bara äger en enda hink att hämta vatten i via timslånga barfotapromenader kan ytterligare en hink innebära ett avgörande lyft i levandsstandard.

Om du lever på nivå två – 2-8 dollar om dagen kan det innebära att hela familjen bara har råd med en enda tandborste som du kanske till och med måste dela med mormor. Det är klart att folk vill få det bättre. Och det är också vad som sker i världen enligt offentlig statistik. Människor flyttar långsamt upp i inkomst och får samtidigt ett bättre liv.

Exemplen fortsätter uppblandade med Roslings anekdoter från världens alla hörn, både skrämmande och gripande, ibland komiska. Boken är också försedd med mängder av statistik illustrerad med lättbegripliga kurvor och figurer. Och källorna är många, så många och så svåröverskådliga att man kan ana varför kunskapsnivån om tillståndet i världen är så extremt låg, även när det rör sig om mycket kvalificerade personer som världens politiska ledare, företagsledare, eller forskare och studenter. Rosling och hans medarbetare har också under de många föreläsningarna runt om i världen för olika grupper passat på att via enkla tryckknappssystem fråga ut auditoriet om deras kunskaper om världen – oftast med skrämmande dåliga resultat som redovisas i boken. Varför är det så?

Ingen sammanställning av fakta från ett stort antal källor har tidigare skapats och presenterats på det sätt som görs i boken och i webbsiten gapminder.org Alla uppgifter är försedda med källhänvisningar. En viktig ingrediens i boken är också tipsen om hur man ska avläsa fakta och statistik för att inte bli lurad.

Boken är så innehållsrik att det är omöjligt att sammanfatta. Men en glimt av innehållets bredd kanske man får via exempelvis avsnittet med Dåliga saker på nedgång där sexton kurvor visar hur några av världens dåligheter minskat över tiden, allt från lagligt slaveri eller oljeutsläpp till hunger och smittkoppor. Bland sexton kurvor med bra saker på uppgång över tiden återfinns Nya filmer, läskunnnighet, kvinnlig rösträtt, vaccination, mobiltelefoni, Internet, demokrati och flickor i skolan..

För den som vill förstå världen som den verkligen ser ut och vilka trender man kan utläsa av befintliga fakta är Factfulness utan tvekan den bästa källa att ösa ur som man kan önska sig. För mig ger den faktiskt en sannare och mer uppdaterad bild av världen än vad jag hade tidigare. Den inger också hopp om framtiden.
Glöm för all del inte att kasta ett öga även på webbplatsen gapminder.org

Mer om Hans Rosling:
Hans Rosling: ”Hur jag lärde mig förstå världen”
Hans Roslings statistik

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i böcker, historia - samhälle, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund: ”Factfulness : tio knep som hjälper dig förstå världen”

  1. Hej

    Roligt att du också gillar Roslings och Factfulness. Håller med om att det är en bok som är svår att överblicka. Jag reagerade ändå på att det är en alltför ensidig och vinklad syn på världens utveckling, och fick feeling för att skriva ett kapitel ”fac-facts” med sådant jag tycker borde funnits med.

    Om det är intressant, kolla in det här: https://www.jonashjalmarblom.com/blog/2018/9/28/factfulness-bortglmda-kapitel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


+ nio = tolv