Blade runner 2049

Blade runner 2049 är välgjord och välspelad och har framför allt en helt fantastisk scenografi, bara den värd entrebiljetten. Det är förstås värsta dystopin man kan tänka sig, väl värdig sin föregångare Ridley Scotts Blade runner från 1982. Den berör också en del frågor som kan bli aktuella i vårt samhälle fortare än vi tror.

Filmen är också högaktuell för den som följt med något i utvecklingen av artificiell intelligens, robotisering och transhumanism eller nyligen har läst t ex Y N Harari: “Homo Deus” eller råkade se Vetenskapens värld i Svt2 ”Cyborger – den elektroniska människan”.

Möjligen är det också på sin plats med en varning riktad till SF-entusiaster i min åldersgrupp: filmen är med sina 2 timmar och 40 minuter på tok för lång, ljudet är på tok för högt för oss som redan har tinnitus, det är aningen tröttsamt att hänga med i den stundtals pratiga intrigen, det är onödigt mycket långdragna slagsmål och skjutande, vilket får åtminstone mig att associera till amerikansk dussinaction enligt standardmall fastslagen av filmbolagens marknadsanalytiker. Och det är synd för filmen är annars klart sevärd. Blade runner 2049 får fyra [****] poäng.

Recensioner: SvD, DN, Expressen, Aftonbladet, Svt, Kulturdelen

Andra bloggar om , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i film och TV. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + åtta =