Västerlandets kulturella vagga håller på att förintas

Nils Forsberg påminner i Expressen om att grunden till västerlandets kultur kommer från öster. Den har visserligen filtrerats via Greker men betänk att av de tre vise männen som besöker Maria och Jesusbarnet i Betlehem är det ingen som kommer från Grekland. Evangelierna skrevs på grekiska, men de lärda kungarna kom från Österlandet – Melchior från Persien, Caspar från Indien och Balthazar får rentav komma från Babylonien, trots att det landet har vissa varumärkesproblem i Gamla testamentet.

Herodotos, historieskrivningens fader, som ägnar största delen av sin bok åt perser, skyter och Egypten. Etrusker eller andra folk i västra medelhavsområdet såg han uppenbarligen ingen anledning att ens nämna.

Som framgick av en föreläsning på Medelhavsmuseet av konstnären och konstkritikern Ashraf Atraqchi håller nu Daesh på att slå detta arv i bitar. En av flera historierevisioner som pågår i världen just nu. Nu gäller det framför allt att dokumentera. Det fysiska kulturarvet försvinner men minnet ska inte kunna utrotas.

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, samhällsdebatt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


nio + ett =