Early music i Tyska kyrkan

Sista dagen för Stockholm Early Music Festival kommer jag iväg till Tyska kyrkan och Tyska gruppen Sarband tillsammans med svenska vokalensemblen AVE i en konsert med titeln Sacred Bridges.


Sarband med dansande dervisch och svenska AVE.

Man spelar traditionell musik från tre olika kulturer och religioner – judendomen, kristendomen och islam under temat försoning. Sarbands ensemble bestod av tre stråkinstrument med ålderdomlig prägel och en trumma som liknade en irländsk bodhrán samt två vokalister. Därtill en dansande dervisch som oförtrutet snurrade runt till såväl orientalisk som västerländsk tidig musik. Första gången jag ser en dervisch!

Den mässande sången från solisterna med den säregna böljande medeltidsmusiken kan möjligen verka lite långrandig men jag tycker den är meditativ. Sarband och Adolf Fredriks vokalensemble AVE var fint samstämda och lät tidvis rent himmelskt tillsammans i ett välkomponerat program.

Det skadar naturligtvis inte med sådana här försök att överbrygga religiösa och kulturella motsättningar. På sikt kan de kanske påverka opinionen. Som agnostiker har jag förstås svårt att tro att de verkligt allvarliga konflikterna i världen har någon egentlig religiös grund. Religionen är väl snarast ett propagandamedel som används i stamkonflikter och vanlig maktkamp. Men konserten var en fin upplevelse och uppenbarligen utsåld till sista plats.

Andra bloggar om , , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i musik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Early music i Tyska kyrkan

  1. Jenny B skriver:

    Tack för bilden och berättelsen från Tyska Kyrkan! Det låter som en stämningsfull upplevelse.

    • Börje skriver:

      Jo den var både intressant och stämingsfull, trots att jag inte är speciellt insatt i de typer av musik som spelades och naturligtvis inte begrep ett ord av vad som sjöngs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


fem + fyra =