Pestum

Pestum (Paestum eller Possidonia) som ligger några mil söder om Salerno i Italien har jag länge velat besöka. Nu blev det av via en gruppresa som visserligen gjorde vistelsen lite begränsad i tid men ändå gav en bekväm tillfart till platsen.

Pestum grundlades omkring 600 fvt som en del av Magna Graecia, alltså den grekiska bosättningen i nuvarande Italien. Det som finns kvar idag är framför allt tre stora tempel från omkring 500-talet fvt. Det finns också spår av senare romerska byggnader, den grekiska agoran gjordes om till ett romerskt forum. Hela platsen som omfattar en rätt stor yta var omgärdad av en mur som till stora delar är bevarad. Det finns också ett intressant museum som innehåller fynd från både den grekiska perioden och den romerska. Mycket sevärt.


Pestum


Heratemplet i Pestum


Poseidontemplet i Pestum


Athenatemplet i Pestum med lämningar från den romerska perioden i förgrunden.

Platsen är lite magisk. Den omfattade en rätt stor yta men templen dominerar platsen på grund av sin storlek. Grönska och frånvaron av alltför stora skaror av turister gjorde att det gick att uppleva lite av platsens själ och att föreställa sig utsikten över havet som låg närmare för 2500 år sen. Templen i Pestum kan mycket väl konkurrera med de jag sett tidigare på Sicilien, både genom sin storlek och genom att de är tämligen välbevarade.


Muren runt Pestum


2500 år gammal stenläggning i Pestum


”Dykaren” – freskmålning från ca 470 fvt ”The Tomb of the Diver” i muséet i Pestum

Andra bloggar om , , , ,

Om Börje

Kulturupplevelser och mina bilder
Det här inlägget postades i antiken, arkitektur, konsthistoria. Bokmärk permalänken.

3 svar på Pestum

 1. Jenny B skriver:

  Tack för dina fina bilder och beskrivningar! Det är spännande att få se och kunna föreställa sig livet och människors motivation för tusentals år sedan. Min pojkvän och jag läste din reseberättelse med intresse.

 2. Börje skriver:

  Kul att ni gillar det.
  Pestum var absolut värt ett besök.

 3. Per skriver:

  Kan bara hålla med, Paestum är en helt fantastisk plats, inte minst för att man lyckats hålla såväl modern bebyggelse som biltrafik på behörigt avstånd. Det är sällan numera man får uppleva sådana platser. Vi blev så fascinerade att vi återvände några dagar senare för att se templen i kvällsbelysning. Magiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


tre + = sex